x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Val de sinucideri în Italia, din cauza crizei

Val de sinucideri în Italia, din cauza crizei

12 Ian 2012   •   21:00

Primul val al crizei economice, cu in­car­ca­tura sa de efecte asupra muncii, a provocat o sinucidere pe zi printre italienii someri. Aceste date tragice sunt confirmate de stu­diul realizat de Institutul de cercetari economice si sociale Eures, intitulat sec: 'Sinu­ci­derea in Italia in vremuri de criza. Carac­te­ristici, evolutii si tendinte', informeaza ziarul La Repubblica in editia de marti.

Studiul a examinat anul 2009, in care au avut loc primele repercusiuni ale crizei mondiale declansate de colapsul Lehman Brothers, in a doua jumatate a anului 2008, cu survenirea masiva de concedieri, falimente si inchiderea companiilor celor mai expuse.

In acel an, potrivit studiului, in Italia au existat 2.986 de sinucideri, o crestere de 5,6% fata de anul precedent (2.828 cazuri in 2008), care a inversat dinamica descendenta din ultimii doi ani.

Cresterea a implicat atat populatia de sex feminin (+1,6%, cu 643 de cazuri fata de 631 in 2008) dar in special cea masculina (+5,6%, de la 2.197 la 2.343). Ceea ce a ca­racterizat fenomenul in 2009, potrivit Eures, a fost puternica interdependenta cu criza economico-ocupationala. Au existat 357 de sinucideri comise de someri, o crestere de 37,3%, comparativ cu 260 cazuri in 2008, in majoritatea cazurilor comise de persoane expulzate de pe piata fortei de munca (272 in valori absolute, de ordinul a 76%, comparativ cu 85 de cazuri de persoane in cautarea unui prim loc de munca).

In 2011, cronicile de presa semnaleaza o crestere a sinuciderilor si in randul intreprinzatorilor. Dupa cazurile inregistrate in nord-est, luni, 2 ianuarie, un dealer auto din Catania si-a luat viata confruntat cu perspectiva de a trebui sa concedieze angajati pentru a salva compania, in timp ce marti, procuratura din Trani (sudul Italiei) a deschis o ancheta pentru a stabili daca in spatele sinuciderii unui intreprinzator, survenita la 30 decembrie, s-ar putea afla presiunea din partea camatarilor pentru imprumuturile acordate pentru a face fata crizei companiei. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: externe italia criza economica sinucideri