x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Valea plăngerilor

Valea plăngerilor

de Delia Zahareanu    |    31 Iul 2007   •   00:00
Valea plăngerilor
Sursa foto: RAFAL NYTKO/

Polonia a intrat din nou sub lupa Comisiei Europene, care incearcă să blocheze continuarea unui proiect de autostradă ce riscă să distrugă un ecosistem unic in Europa.

Polonia a intrat din nou sub lupa Comisiei Europene, care incearcă să blocheze continuarea unui proiect de autostradă ce riscă să distrugă un ecosistem unic in Europa.

Comisia Europeană a inaintat ieri Curţii Europene de Justiţie o cerere pentru a obţine interzicerea continuării Autostrăzii Via Baltica, ce urmează să lege Varşovia de Helsinki, trecănd printr-una dintre regiunile cel mai bine conservate din punct de vedere ecologic din Europa, Valea Rospuda, aflată in nord-estul Poloniei. Autorităţile poloneze, deşi sistaseră proiectul in luna aprilie, in urma insistenţelor Comisiei, au anunţat la 17 iulie că lucrările vor fi reluate de la 1 august, după incheierea sezonului in care păsările au terminat clocirea ouălor. Valea Rospuda este habitatul natural pentru specii de lincşi, lupi şi păsări rare care sunt ameninţate cu dispariţia, iar proiectul autostrăzii va cauza pagube imense acestei rezervaţii ecologice. Barbara Helfferich, purtătorul de cuvănt al comisarului pentru Mediu, Stavros Dimas, a declarat pentru AFP că "cererea de acţiune imediată a Comisiei pe lăngă Curte este urmare a absenţei unui angajament al guvernului polonez de a nu incepe lucrările de construcţie pentru tronsonul problematic".

EXPERŢII. "Autostrada pune in pericol o zonă cu o biodiversitate extraordinară. Valea Rospuda este casa a sute de specii de păsări rare şi animale de pe lista celor ameninţate. De aceea am sprijinit Comisia Europeană pentru a impune interdicţia construcţiei autostrăzii. Atăt noi, căt şi Comisia Europeană am sugerat autorităţilor poloneze să aleagă o rută alternativă care nu prezintă riscuri pentru viaţa sălbatică din Valea Rospuda. Guvernul polonez a invocat insă temeri referitoare la securitatea acestei rute. Noi vom continua oricum lobby-ul activ pentru ruta alternativă", a declarat pentru Jurnalul Naţional Cath Harris, purtătorul de cuvănt al Societăţii Regale pentru Protecţia Păsărilor (RSPB) din Marea Britanie.

×
Subiecte în articol: externe