x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Valery Giscard d'Estaing, fostul preşedinte care costă cel mai mult Franţa

Valery Giscard d'Estaing, fostul preşedinte care costă cel mai mult Franţa

de Marina Constantinoiu    |    28 Ian 2015   •   19:52
Valery Giscard d'Estaing, fostul preşedinte care costă cel mai mult Franţa

Valery Giscard d'Estaing este fostul preşedinte care “atârnă cel mai greu” în bugetul statului, cu 2,5 milioane de euro cheltuieli pe an.

Potrivit unor noi evaluări a deputatului Rene Dosiere, din Partidul Socialist, pe baza unor date provenite de la diverse ministere, Valery Giscard d'Estaing îi depăşeşte la cheltuieli pe Nicolas Sarkozy (2,2 milioane) şi pe Jacques Chirac (1,5 milioane).

“Foştii preşedinţi îl costă pe statul francez peste şase milioane de euro pe an, cost global”, scrie pe blogul său Rene Dosiere, specialist în bugetul Palatului Elysee.

Acest buget nu cuprinde tratamentul lunar al foştilor preşedinţi (circa 6.000 de euro), nici remuneraţia lunară a membrului Consiliului Constituţional (12.000 de euro) pe care doar Valery Giscard d'Estaing o încasează.

Foştii preşedinţi beneficiază de un apartament de serviciu mobilat, şi două persoane în slujba lor. Ei au dreptul la doi poliţişti pentru a le asigura siguranţa, o maşină de serviciu, cu doi şoferi şi şapte colaboratori permanenţi.
Cheltuielile cu personalul sunt suportate de ministere, care pun la dispoziţie colaboratorii. La 6 ianuarie, ministrul Apărării preciza că “doi subofiţeri ai armatei terestre şi trei subofiţeri ai Marinei sunt puşi la dispoziţia lui Valery Giscard d'Estaing, costul global anual fiind de respectiv 109.130 de euro şi 177.566 de euro”.

La rândul său, Ministerul de Finanţe scrie că pune la dispoziţia lui Nicolas Sarkozy un agent, la dispoziţia lui Jacques Chirac doi agenţi şi la dispoziţia lui Valery Giscard d'Estaing trei agenţi, cheltuiala totală în 2013 fiind de 511.605 euro. Deputatul PS mai aşteaptă încă un răspuns din partea Ministerului de Interne referitor la costurile securizării domiciliilor foştilor şefi de stat francezi.

În aşteptarea acestui răspuns, a făcut o evaluare pe baza unui raport al Senatului, care preciza că 15 jandarmi au fost mobilizaţi în 2010 full-time pentru a păzi reşedinţa lui Valery Giscard d'Estaing la Authon şi 6 pentru cea a lui Jacques Chirac din Bity, costul anual fiind de 1,1 şi 0,4 milioane de euro, potrivit deputatului (70.000 de jandarm). Costul securităţii lui Nicolas Sarkozy s-ar ridica la circa 700.000 de euro.

×