x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vânturile de pe Marte, suficient de puternice pentru a deplasa dune de nisip

Vânturile de pe Marte, suficient de puternice pentru a deplasa dune de nisip

de Agerpres    |    30 Sep 2014   •   19:35
Vânturile de pe Marte, suficient de puternice pentru a deplasa dune de nisip

Vânturi puternice suflă adesea pe Marte, ridicând nisipul şi deplasând dunele, iar roboţii trimişi pe Planeta Roşie vor trebui să fie pregătiţi pentru această realitate, afirmă un studiu apărut marţi în revista "Nature Communications".

Se ştia de multă vreme că peisajul marţian este erodat de fenomene eoliene şi s-au observat deja furtuni de nisip. Dar până acum se credea că vânturile suficient de puternice pentru a deplasa granule de nisip sunt destul de rare din cauza atmosferei de pe Marte, care este de o sută de ori mai puţin densă decât cea terestră.

"Am observat că dunele de nisip de pe Marte se mişcă şi că viteza lor de deplasare variază în funcţie de anotimpuri. Această constatare contrazice ideea unui peisaj marţian static, în care vânturi capabile să ridice nisipul bat foarte rar", spune cercetătorul Francois Ayoub, intervievat de AFP.

Ayoub, care lucrează în Pasadena, la departamentul de ştiinţe planetare al Institutului de Tehnologie din California, a studiat, împreună cu colegii săi, câmpul de dune Nili Patera, care s-a vădit a fi unul din cele mai active de pe Planeta Roşie. Specialiştii au măsurat deplasarea cutelor pe dunele din această zonă pe imagini strânse timp de un an marţian de sonda spaţială americană Mars Reconnaissance Orbiter.

"În această zonă, am observat că există aproape zilnic vânturi care transportă nisip în timpul anotimpului foarte vântos", a spus Francois Ayoub.

Cercetătorii au utilizat aceste observaţii şi un model atmosferic pentru a calcula forţa vântului necesară pentru a ridica granulele de nisip. Aceste rezultate sunt importante pentru roboţii care explorează planeta Marte, arată cercetătorul.

"O bună previziune în privinţa vânturilor şi a conţinutului lor în nisip este importantă pentru ca un robot să evite o sablare violentă fără să fie pregătit", apreciază Ayoub.

Robotul american Curiosity, care va traversa în curând un câmp de dune, se va confrunta fără îndoială cu rafale de vânt pline de nisip de pe Marte, adaugă el.

×
Subiecte în articol: marte roverul curiosity