x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vatican - Presupusa relaţie amoroasă a Papei Ioan Paul al II-lea cu o femeie căsătorită, o glumă de Sf. Valentini

Vatican - Presupusa relaţie amoroasă a Papei Ioan Paul al II-lea cu o femeie căsătorită, o glumă de Sf. Valentini

17 Feb 2016   •   09:13
Vatican - Presupusa relaţie amoroasă a Papei Ioan Paul al II-lea cu o femeie căsătorită, o glumă de Sf. Valentini
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Reportajul de la BBC care trebuia să dezvăluie o prietenie "intensă" între Ioan Paul al II-lea şi o femeie căsătorită seamănă cu "o glumă de Sfântul Valentin", a declarat directorul Bibliotecii naţionale poloneze, unde sunt scrisorile aflate la originea acestei ipoteze, relatează miercuri AFP.

"Este o glumă", a declarat AFP directorul Tomasz Makowski. "Amintiţi-vă că în anii '70, SB (poliţia politică poloneză) avea microfoane peste tot şi urmărea îndeaproape episcopii. Nu ar fi ştiut ce a descoperit un ziarist britanic?", s-a întreabat el. După ce a citit toate cele 350 de scrisori din arhivele Bibliotecii naţionale, Makowski apreciază că documentarul lasă loc unei ambiguităţi: "Se spune că papa nu a încălcat celibatul, dar în acelaşi timp sugerează contrariul".

Potrivit directorului Bibliotecii naţionale poloneze, fotografiile difuzate de BBC îi prezintă pe Karol Wojtyla şi Anna Teresa Tymieniecka dând impresia că sunt singuri, dar în realitate ei au fost fotografiaţi în timpul unor excursii cu caiacul sau pe munte, când erau în grup cu alte persoane. În plus, expresiile trădând o oarecare tandreţe - cum ar fi "eşti un dar al Domnului" - din scrisorile papei erau utilizate de acesta în raporturile cu toţi prietenii săi. "Cei care nu ştiu acest lucru trag concluzii fără nicio legătură cu realitatea", afirmă directorul prestigioasei instituţii culturale.

"Lui Ioan Paul al II-lea nu îi era teamă de contactele cu femeile, fie călugăriţe sau laice, şi obişnuia să le ia de mână sau să le mângâie pe obraz", adaugă Tomasz Makowski. În familiile poloneze există mii de fotografii în care papa apare în această situaţie, precizează el.

Makowski a încheiat arătând AFP două scrisori ale lui Ioan Paul al II-lea, în care papa foloseşte o formulă de politeţe, adresându-se dnei Tymieniecka la persoana a treia. O scrisoare din 1999 începe cu "Dragă Anna Teresa, doamnă profesor" şi se termină dorind ca Dumnezeu să fie cu soţul şi cei trei copii ai ei.AGERPRES

×
Subiecte în articol: papa ioan paul al ii-lea