x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vaticanul îşi dezvăluie secretele. Zeci de documente, expuse public pentru prima data în istorie

Vaticanul îşi dezvăluie secretele. Zeci de documente, expuse public pentru prima data în istorie

de Sînziana Stancu    |    29 Feb 2012   •   21:00
Vaticanul îşi dezvăluie secretele. Zeci de documente, expuse public pentru prima data în istorie

O colectie unica de peste o suta de documente originale din Arhivele secrete ale Vaticanului a fost inauguata miercuri, in premiera, la Musei Capitolini din Roma. Procesul lui Galileo Galilei, excomunicarea lui Martin Luther sau 'confesiunile' Cavalerilor Templieri sunt numai cateva dintre numeroasele secrete pe care Vaticanul le-a pastrat si le dezvaluie acum publicului, in cadrul unei expozitii de exceptie, in care se regasesc chiar si nepretuite documente de-acum 1.300 de ani, scrie The Telegraph.

Vizitatorii expozitiei 'Lux in arcana' ('Lumina asupra secretelor') vor putea sa-si faca o idee, intre altele, despre viata Regelui Henric al VIII-lea sau despre scrisoarea Reginei Maria Antoaneta scrisa in in­chi­soarea in care fusese aruncata la Re­volutia Franceza catre cei care ii impartaseau tristetea.

Expozitia contine si o scrisoare din secolul al XIII-lea, scrisa de nepotul lui Gingis Han, in care cere cinstire de la Papa. Mai sunt scrisorile lui Michelangelo despre constructia Basilicii Sfantul Petru, precum si o scrisoare pe matase a imparatesei Chinei, Helena Wang, convertita la crestinism. Un document insolit este scrisoarea sefului de trib indian Ojibwa, din secolul al XIX-lea, adresata Papei Leon al XIII-lea, in care Ojibwa il numeste pe Suveranul Pontif 'mare maestru al rugaciunilor care indeplineste functiile lui Iisus'. Intr-o alta scrisoare, din 1246, Marele Han Guyuk cere Papei Inocentiu al IV-lea sa calatoreasca in Asia Centrala in persoana pentru a 'oferi cinstire si omagiu hanului', ca un 'act de ascultare'.

'Este un eveniment exceptional. Este pentru prima data cand va fi organizata o expozitie cu o asemenea semnificatie', a spus Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al Vaticanului, adaugand ca 'niciodata nu s-a mai intamplat ca atat de multe documente importante sa paraseasca Vaticanul'. 'Este pentru prima data in istorie, si poate si ultima, cand aceste documente parasesc incinta Va­ticanului', au spus la randul lor organizatorii expozitiei. Aceasta va fi deschisa pana la data de 9 septembrie.

×
Subiecte în articol: externe Vatican arhive secrete