x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vaticanul nu intenţionează să recunoască independenţa Kosovo, afirmă şeful diplomaţiei sârbe

Vaticanul nu intenţionează să recunoască independenţa Kosovo, afirmă şeful diplomaţiei sârbe

de Agerpres    |    21 Apr 2014   •   19:19

Vaticanul nu intenţionează să recunoască independenţa proclamată unilateral de Kosovo şi nu există semnale că cele cinci state membre UE care nu au recunoscut până acum Kosovo (România, Spania, Slovacia, Grecia şi Cipru, n.red.) îşi vor schimba poziţia, a declarat luni ministrul sârb de externe Ivan Mrkic, transmite Tanjug.

Într-un interviu acordat cotidianului belgrădean Vecernje Novosti, şeful diplomaţiei sârbe a spus că un înalt reprezentant al Vaticanului va vizita Belgradul în viitorul apropiat şi aceasta va fi o ocazie pentru reafirmarea poziţiei de principiu referitoare la suveranitatea şi integritatea teritorială ale Serbiei.

Potrivit lui Mrkic, autorităţile kosovare continuă să facă lobby pentru ca tot mai multe state să recunoască independenţa Kosovo, însă în ultimele luni presiunea Pristinei s-a concentrat mai ales pe Vatican. Totuşi, diplomaţia sârbă este angajată constant în prevenirea recunoaşterii independenţei Kosovo de alte state şi eforturile Belgradului în acest sens vor rămâne o prioritate a diplomaţiei sârbe, a subliniat Ivan Mrkic.

''Au trecut şase ani de la tentativa secesionistă a Pristinei de a se declara un nou stat albanez în teritoriul sârb. Îmi amintesc că la acea vreme pesimiştii spuneau că în interval de un an o mare majoritate a statelor membre ONU vor recunoaşte această independenţă unilaterală. Dar acest lucru nu s-a întâmplat'', a afirmat ministrul de externe sârb.

El a precizat că ţări precum Rusia, China, Brazilia, India, Africa de Sud, Indonezia, Iran şi Argentina nu au recunoscut independenţa unilaterală a Kosovo şi nu au intenţia de a face acest lucru.


×
Subiecte în articol: Vatican kosovo