x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vedete iraniene "hărţuiesc" navele americane militare staţionate în Golful Persic

Vedete iraniene "hărţuiesc" navele americane militare staţionate în Golful Persic

de Mediafax    |    14 Ian 2012   •   06:25
Vedete iraniene "hărţuiesc" navele americane militare staţionate în Golful Persic

Vedete inarmate iraniene au "hartuit" vineri, in doua randuri, nave militare americane stationate in Golful Persic, a declarat un oficial de rang inalt din cadrul Apararii, confirmand o informatie prezentata de CNN.

Primul incident s-a produs in Stramtoarea Ormuz, teatrul unor tensiuni in crestere de mai bine de o saptamana intre Teheran si Washington, in momentul in care nava amfibie de transport USS Orleans trecea prin stramtoare inspre Golf.

Trei vedete rapide iraniene s-au apropiat, in acel moment, la mai putin de 500 de metri de nava, fara sa raspunda la incercarile de contactare prin radio, in pofida regulilor maritime internationale, dupa care a rupt contactul definitiv, afirma oficiali americani citati de CNN.

Cel de al doilea incident a implicat o nava a Pazei de Coasta americane, USCGC Adak, care se afla in trecere prin largul coastelor Kuweitului, moment in care a fost "hartuita" de alte vedete iraniene rapide.

Marinarii de la bordul USCGC Adak au declarat ca i-au vazut pe iranieni agitandu-si pustile de asalt de tip AK-47 si manipuland o mitraliera grea, potrivit CNN. Vedetele au incetat manevrele dupa un schimb radio cu o nava militara iraniana care se afla in apropiere.

Saptamana trecuta Teheranul a avertizat navele militare americane sa nu se mai intoarca in Golf, sub amenintarea ca vor avea de a face cu "toata forta" Marinei iraniene, amplificand temerile cu privire la o eventuala inchidere a Stramtorii Ormuz, o cale strategica pentru transportul maritim international de petrol.

Casa Alba a apreciat ca avertismentele Iranului tradeaza "slabiciunea" regimului si demonstreaza eficienta sanctiunilor impotriva controversatului sau program nuclear.

Doua portavioane americane, fiecare cu cate aproximativ 80 de avioane si elicoptere la bord, se afla in prezent in apropierea Stramtorii Ormuz. Pentagonul a dat asigurari ca US Navy va continua sa trimita nave in Golf, trecand prin aceasta stramtoare stragica.

×