x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vedetele unora, ţintele altora

Vedetele unora, ţintele altora

de Anca Aldea    |    26 Iul 2007   •   00:00
Vedetele unora, ţintele altora
Sursa foto: DIMITAR DILKOFF/

Infirmierele bulgare şi medicul de origine palestiniană reveniţi marţi in Bulgaria şi graţiaţi de preşedintele ţării au dat primele declaraţii presei. Ei continuă să-şi susţină nevinovăţia după mai bine de opt ani de detenţie in Libia.


Acum simt un sentiment de uşurare. După opt ani de teamă, mănie, incertitudine. Deşi justiţia libiană nu le-a ţinut niciodată partea, cei şase au crezut in nevinovăţia lor şi au rezistat "torturilor teribile şi verdictelor" variate, a declarat Valentina Siropulo (48 de ani), una dintre infirmiere, pentru postul naţional de radio. Colega ei Snejana Dimitrova (54 de ani) s-a simţit tot timpul "un ţap ispăşitor" al regimului de la Tripoli, declarăndu-şi revolta faţă de acuzaţiile justiţiei libiene, conform cărora cei şase au infectat voluntar cu HIV peste 400 de copii libieni. Kristiana Valceva (48 de ani) incearcă să uite şi să-şi reia viaţa. La fel şi Valia Cerveniaşka (55 de ani).


LUATE PE NEPREGĂTITE. Infirmierele au povestit despre momentul eliberării de marţi, la primele ore ale dimineţii. "Dormeam, ne-au spus să fim pregătite in două-trei ore. Ne-am trezit (...), nu ştiam ce se intămplă", a povestit Siropulo. "La ora 06:25 eram deja la bordul aeronavei. Am plecat aproape fără să ne dăm seama", a continuat infirmiera. Ea ii este recunoscătoare soţiei preşedintelui francez, Cecilia Sarkozy, şi comisarului european pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner, cei doi oficiali europeni aflăndu-se duminică, luni şi marţi la Tripoli pentru a negocia eliberarea celor şase cadre medicale.


VIP. Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, care se află de ieri la Tripoli, soţia sa şi comisarul Waldner sunt acum eroi. In Bulgaria. Liderul de la Elysee este considerat de publicaţia Sega, "mai rapid, mai abil, mai precis" decăt toţi cei care au incercat anterior să incheie un acord cu Tripoli. Cecilia, care a vizitat Libia de două ori in decurs de zece zile, este, pentru ziarul Trud, "un spirit aventurier" şi un James Bond pentru cotidianul Standart. "In timp ce Benita a condus negocierile, Cecilia a utilizat presiunea politică", a spus ministrul bulgar de Externe, Ivailo Kalfin. Presiunea s-a resimţit şi ieri, cănd premierul bulgar Serghei Stanişev a anunţat că Sofia intenţionează să şteargă datoria Libiei de 54 de milioane de dolari (39 de milioane de euro) faţă de Bulgaria.


Stresaţi

Cele cinci infirmiere bulgare şi medicul de origine palestiniană suferă de un sindrom similar cu cel al marinarilor de pe submarine, au declarat ieri medicii unui spital militar din Bulgaria. Din cauza şederii indelungate intr-un spaţiu inchis, in condiţii proaste, "este dificil de preconizat cum vor reacţiona după o perioadă lungă de stres", a spus unul dintre medicii militari. Pentru a face faţă situaţiei, ministrul bulgar al Apărării le-a propus cadrelor medicale un sejur gratuit de 20 de zile intr-unul dintre sanatoriile armatei.

×
Subiecte în articol: externe