x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Venezuela: Fără curent, benzină, bancomate

Venezuela: Fără curent, benzină, bancomate

de Şerban Mihăilă    |    11 Mar 2019   •   07:42
Venezuela: Fără curent, benzină, bancomate

Confruntată cu o hiperinflație devastatoare și cu lipsa acută a produselor de bază, Venezuela este paralizată, de joia trecută, de cea mai gravă pană de curent din istoria țării. Zeci de pacienți au murit în spitale, iar populația a ajuns la capătul răbdării și a ocupat străzile principalelor orașe, cerând capetele celor vinovați. Dictatorul Maduro susține că „imperialiștii” americani sabotează sistemul energetic al țării, iar opoziția dă vina pe lipsa de investiții a puterii în infrastructura hidroelectrică a țării și pe corupție.

 

Autoproclamatul președinte al țării, Juan Guaido, liderul opoziției din Venezuela, a profitat de pana de curent care a lăsat țara în beznă mai bine de 72 de ore și a cerut venezuelenilor din întreaga țară să pornească în marș spre Caracas pentru a-l debarca de la putere pe președintele socialist, Nicolas Maduro. În timpul unui miting organizat în capitală, Guaido a declarat că guvernul Maduro „nu are nicio soluție pentru rezolvarea crizei de electricitate pe care însăși puterea a creat-o”, scrie Reuters. Potrivit liderului opoziției, lipsa investițiilor în infrastructura hidroelectrică, precum și corupția generalizată la nivelul actualei conduceri au dus la dezastrul de acum. „Toată Venezuela, să pornească spre Caracas!”, a cerut Guaido. În week-end, șase dintre cele 23 de state ale țării nu aveau în continuare curent, iar în celelalte, acesta era intermitent. „Nu mai avem curent de sâmbătă, iar mâncarea din frigider se strică. Rămânem și fără apă. Nu pot cumpăra nimic, deoarece majoritatea magazinelor sunt închise. Tranzacțiile electronice nu mai funcționează. Mi-e teamă că și benzinăriile din zonă sunt închise. Nu mai sunt bani. Este o spirală de dezastre!”, a declarat, ieri, un locuitor din zona capitalei Caracas. De cealaltă parte, președintele Nicolas Maduro a dat vina pe opoziție și pe „imperialismul american” pentru cea mai gravă pană de curent din ultimele decenii. Maduro, citat de Reuters, a pus lipsa electricității pe seama „atacurilor cibernetice și electromagnetice orchestrate din exterior, de către Imperiu”. Potrivit BBC, el le-a declarat susținătorilor săi că, sâmbătă după-amiază, aproape 70% din rețeaua electrică a țării fusese restabilită, dar a urmat „un alt atac la unul dintre generatoarele care până atunci funcționase perfect, iar acest lucru a distrus tot ce se reparase până atunci”. „Vom introduce noi măsuri pentru a proteja sistemul nostru electric de pirații informatici”, a adăugat el.

Victime în așteptare

Pana prelungită de curent a ucis până acum numeroși bolnavi aflați în spitale. Cincisprezece pacienţi suferind de boli renale au decedat din cauza lipsei dializei, a anunţat sâmbătă un ONG care se ocupă de probleme de sănătate, scrie AFP. Un alt ONG, citat de Reuters, a scris pe Twitter despre moartea a 17 persoane, ucise de pana de curent, dintre care nouă în secțiile de urgență. Referindu-se la numărul persoanelor care au nevoie de dializă în mod regulat în Venezuela, directorul Coaliției Organizațiilor pentru Dreptul la Sănătate și Viață, Francisco Valenci, a avertizat că pana de curent „ar putea provoca moartea a peste 10.200 de pacienți”.

 

 

Suntem supărați că nu avem curent, nu avem servicii telefonice, nu avem apă. Vreau o țară normală!”

locuitoare din Caracas, citată de Reuters

×