x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Verde - O noua politica energetica

Verde - O noua politica energetica

de Adrian N. Ionescu    |    11 Ian 2007   •   00:00
Verde  -  O noua politica energetica

Comisia Europeana si-a aratat nemultumirea pentru deficientele pietei interne europene de energie, ca si preferinta pentru divizarea marilor companii din domeniu pentru eliminarea discriminarilor.

"Revolutia postindustriala" in UE. Comisia Europeana si-a aratat nemultumirea pentru deficientele pietei interne europene de energie, ca si preferinta pentru divizarea marilor companii din domeniu pentru eliminarea discriminarilor.

Este nevoie de noi reguli pentru evitarea discriminarii accesului la piata europeana a energiei, printr-o separare mai clara a activitatilor de productie de cele de distributie, potrivit obiectivelor Comisiei Europene (CE) privind noua politica energetica a Uniunii Europene. Cresterea competitivitatii companiilor energetice este vazuta la Bruxelles ca o cheie a reducerii costurilor cu energia ale economiilor si cetatenilor UE.

PIATA. Problema discriminarii accesului la piata si, mai ales, la infrastructura face parte dintr-o lupta surda dintre CE si colosii energetici ca E.ON sau RWE din Germania ori francezi, ca Electricit... de France sau Gaz de France, predispusi la fuziuni transnationale, care sa le sporeasca puterea. Separarea productiei de distributie trebuie sa "rezolve problemele cu o clara preferinta pentru o separare a proprietatii", a spus presedintele CE, Jose Manuel Barosso, ieri, prezentand propunerile de masuri ale CE in domeniul energetic.

"Mai trebuie mult pentru a avea o piata cu adevarat competitiva", a adaugat Barroso, precizand ca, pana in ianuarie 2009, piata interna europeana a energiei trebuie sa fie "completa, deschisa competitiei si cu reglementari eficace". Inaintea publicarii propunerilor, membrii Executivului european aveau inca opinii opuse privind limitarea influentei colosilor energetici, potrivit surselor citate de Reuters. Neelie Kroes, comisarul european pentru Concurenta, si Peter Mandelson, comisarul european pentru Comert, insistau pentru liberalizarea accentuata a sectorului de energie, in timp ce comisarul pentru Industrie, Guenter Verheugen, si cel pentru Transport, Jacques Barrot, se opuneau schimbarilor radicale. Precizarile lui Barroso arata ca balanta s-a inclinat in favoarea schimbarilor radicale.

REGLEMENTARI SI CONEXIUNI. Pentru ca reglementarile sa fie bine aplicate, astfel incat sa fie facilitate tranzactiile energetice transfrontaliere, Comisia Europeana considera ca este necesara infiintarea unui organism la nivel european. Comisia doreste cel putin sa se implice intr-o retea europeana a autoritatilor de reglementare independente nationale.

Pe de alta parte, au fost sesizate gatuiri in retelele de transport internationale atat de gaze, cat si de electricitate. Printre conexiunile lipsa mentionate nu sunt cele referitoare la Romania, dar sunt amintite cele electrice dintre Germania, Polonia si Lituania, dintre Spania si Franta, ca si cele marine, de energie eoliana, din nordul continentului. Dintre conexiunile de gaze naturale problematice, Comisia Europeana a amintit-o pe cea dinspre zona Caspica spre Europa Centrala, fara sa specifice proiectul Nabucco. Nu s-a spus nimic despre oleoductul Constanta - Trieste, desi criza livrarilor rusesti ar fi fost o buna ocazie pentru resuscitarea proiectului.

OBIECTIVE. Planul de eficienta energetica european prevede ca, in 2020, cresterea economica in UE sa se realizeze consumand cu 13% mai putina energie ca in prezent, economisind 100 de miliarde de euro si cu emisiuni poluante anuale mai mici cu 780 de milioane de tone echivalent CO2.

De altfel, noua tinta pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera este de 20% pana in 2020. Dependenta de titei ar urma sa se reduca prin cresterea in 2020 a folosirii biocarburantilor pana la 10% din consum. De asemenea, pana in 2020, 20% din energia electrica produsa in UE ar trebui sa provina din resurse regenerabile. Obiectivul actual stabileste un nivel de 12% pana in 2012, analistii fiind insa sceptici privind atingerea acestei tinte.
UE a luat act de pericolul rusesc
Noul concept energetic al Comisiei Europene este considerat de experti ca fiind primul pas catre demararea unor negocieri dure cu Rusia si obligarea acesteia sa semneze Charta Energetica Europeana. UE si-a construit mai intai consensul intern privind energia, ca un prim pas catre negocierea cu Moscova, ce va avea loc probabil la summitul G8 din acest an, prezidat de Germania, care detine in prezent presedintia uniunii. Incepand DIN 2006, Europa tremura la capatul conductelor rusesti, de teama ca Moscova ar putea decide unilateral sa inchida robinetul. "Este timpul ca Europa sa dezvolte o politica energetica care sa reduca riscul dependentei de un singur furnizor, extern", explica purtatorul de cuvant al Comisarului pentru Energie Andris Piebalgs. "Exista o perceptie comuna in vestul si centrul Europei, in legatura cu riscul de a ramane dependenti energetic de Moscova. Poate ca este sau nu corect, dar aceasta este realitatea", declara Karl Smith, fostul ambasador american in Lituania. (G.D.R.)
×
Subiecte în articol: externe europeană