x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Veste bună din Germania pentru zeci de mii de români

Veste bună din Germania pentru zeci de mii de români

de Istvan Deak    |    07 Sep 2014   •   23:07
Veste bună din Germania pentru zeci de mii de români

Motive de bucurie pentru cei aproape şase milioane de beneficiari ai asigurării de bază Hartz IV în Germania. Guvernul german plănuieşte, ca de la 1 ianuarie 2015, să majoreze asigurarea Hartz IV. Conform cotidianului german Bild, asigurarea de bază Hartz IV va fi majorată cu 8 euro şi va ajunge astfel la 399 de euro pe lună. Mai mult, copiii beneficiarilor de Hartz IV, cu vârste cuprinse între 0 şi 6 ani, vor beneficia de un sprijin financiar majorat cu cinci euro, 234 de euro pe lună. “Asigurarea Hartz IV va creşte în medie cu 2,12%. Creşterea este explicabilă prin faptul că ea este corelată cu inflaţia, creşterea salariilor şi a preţurilor. Astfel, Hartz IV a avut o creştere mai mare decât cea a pensiilor, care s-au majorat cu doar 1,67%. Decizia finală va fi luată în Bundesrat la data de 10 octombrie”, notează jurnaliştii de la Bild.

Opinii diferite

Partidele de stânga, partizane ale imigraţiei, solicită o majorare mai semnificativă a asigurării de bază Hartz IV. Organizaţia pentru sprijinul imigranţilor solicită 447 de euro pe lună, în timp ce partidul Die Linke cere chiar 500 de euro. Directorul Agenţiei Germane pentru Muncă, Heinrich Alt, respinge cu fermitate aceste solicitări. “Hartz IV nu poate deveni un model de viaţă”, consideră Alt. “Munca trebuie să fie mai rentabilă decât şomajul”, completează preşedintele Institutului German pentru Cercetarea Economiei (DIW), Marcel Fratscher.

Presa centrală germană marşează pe un raport al Agenţiei pentru Muncă pe seama faptului că numărul de români şi bulgari beneficiari ai asigurării de bază Hartz IV a crescut cu aproape două treimi. “Migraţia sărăciei, numărul de beneficiari români şi bulgari de Hartz IV a crescut cu 65,9%”, notează la unison Frankfurter Allgemeine Zeitung şi Die Zeit. În realitate, există 58.695 de români şi bulgari care beneficiază de asigurarea Hartz IV. Numărul reprezintă o creştere de la 0,6 la 1% din totalul beneficiarilor de Hartz IV din Germania.
 

×