x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vești bune de la granița între China și India. Soldații chinezi se retrag din regiunea himalayană Ladakh

Vești bune de la granița între China și India. Soldații chinezi se retrag din regiunea himalayană Ladakh

06 Iul 2020   •   15:45
Vești bune de la granița între China și India. Soldații chinezi se retrag din regiunea himalayană Ladakh

Trupele chineze se retrag din Valea Galwan, regiunea himalayană Ladakh. La frontiera dintre cele două țări au avut loc, luna trecută, confruntări violente între cele două armate, a anunţat o sursă militară indiană, citată de AFP.

Dezangajarea Armatei Populare de Eliberare a început, conform dispoziţiilor convenite la întâlnirea între generalii de corp de armată ai celor două tabere.

La 15 iunie, militari indieni şi chinezi s-au implicat în confruntări violente în Valea Galwan din regiunea muntoasă Ladakh, din nordul Indiei.

New Delhi şi Beijing s-au învinovăţit reciproc pentru incidentele în care au fost uciși 20 de militari indieni şi alți 76 au fost răniţi. China nu şi-a declarat pierderile.

Este primul conflict armat indiano-chinez soldat cu victime din ultimii 45 de ani. Incidentul a dat naștere la resentimente antichineze în rândul indienilor. 

Ofiţeri superiori ai celor două armate s-au întâlnit de mai multe ori pentru a ajunge la o soluție amiabilă.

Soldaţii chinezi au fost văzuţi demontând corturi şi structuri ridicate într-unul din punctele de frontieră din Valea Galwan. Armata indiană a constatat mişcări de retragere ale unor vehicule militare chineze, în mai multe locuri disputate din regiune.

Ministerul de Externe de la Beijing a anunțat, astăzi, progrese în vederea dezangajării militare de-a lungul frontierei, fără a intra însă în detalii. 

'Sperăm că partea indiană va urma partea chineză pentru a pune în aplicare consensul atins' în vederea unei 'detensionări a situaţiei în zonele de frontieră', a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian.

×
Subiecte în articol: China india hilamaya frontieră