x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vezi mesajul celor care cheamă la Revoluţie MONDIALĂ pe 15 octombrie 2011 (VIDEO)

Vezi mesajul celor care cheamă la Revoluţie MONDIALĂ pe 15 octombrie 2011 (VIDEO)

de Robert Veress    |    02 Oct 2011   •   10:27
Vezi mesajul celor care cheamă la Revoluţie MONDIALĂ pe 15 octombrie 2011 (VIDEO)

Se prefigureaza o miscare ampla de protest, care se va desfasura, simultan, incepand cu 15 octombrie 2011, in orase din zeci de tari.

Pornita la New York, ca un protest impotriva corporatiilor financiare, OWS (Ocupy Wall Street) tinde sa se transforme intr-o revolutie planetara cu consecinte inca nebanuite.

La o prima vedere, OWS pare o simpla 'zvarcolire a socialismului', ce poate fi ridiculizata de liberali si de economistii apropiati acestora. Este aberant sa ceri anularea datoriilor bancare - aceasta este una dintre revendicarile celor care, zilele acestea, ocupa Liberty Plaza si Podul Brooklyn. Ar fi pe principiul 'Hotul striga hotii!'.

Cu toate acestea, asa cum a declarat la CNN si regizorul Michael Moore, majoritatea americanilor simpatizeaza cu protestele din New York si nu este exclus ca multi sa li se alature acolo sau in alte orase, in zilele si saptamanile ce vor urma.

De la cele cateva scandari impotriva corporatistilor care au generat criza si prospera in continuare, 'pe spatele celor saraci', s-a ajuns, rapid, la un mesaj cu rezonanta in inimile tuturor celor afectati de criza globala. S-a ajuns la un mesaj care cheama la o Revolutie care sa produca o 'schimbare adevarata'. Desi mesajul este pacifist, videoclipul de promovare pe youtube contine si imagini ale confruntarilor violente anterioare dintre manifestanti si fortele de ordine, din decursul protestelor de anul acesta, din SUA si Europa. In plus, mascota miscarii este masca din filmul 'V de la Vendetta', care, desi are o concluzie generoasa, umanista, este plin de scene violente.

Iata ce se spune in mesaj:

'Suntem constienti de coruptie, de minciuni, de razboaie, de sistemele nedrepte care incurajeaza comportamentele egoiste si anti-sociale, de violari ale drepturilor omului, de distrugerea acestei planete si a locuitorilor sai, de actiunile injuste si inumane ale corporatiilor globale pentru putere si profit… Si ne-am saturat! Pe 15 octombrie 2011 putem produce o SCHIMBARE ADEVARATA, daca oamenii de bun simt ai acestei planete vor putea lasa deoparte nimicurile care ii separa si se vor UNI! Revolutia Globala – 15 octombrie 2011. Vrem o democratie reala. Pentru oameni, facuta de oameni. Opriti masinaria – creati o noua lume! Acesta poate deveni un eveniment de cotitura… depinde de TINE! Casa noastra, vietile noastre, viitorul nostru. Nu sunteti singuri. Viitorul e acum. E timpul sa modernizam planeta'.

Cine este in spatele miscarii OSW si a Revolutiei din 15 octombrie?

Unii vor arata spre socialisti si spre serviciile secrete ruse. Televiziunea de stiri RT, finantata de Moscova, a prezentat reportaje 'incendiare' de la New York, inca din primele zile ale miscarii, in timp ce mediile traditionale occidentale au pastrat tacerea asupra subiectului. Doar arestarile de sambata au facut inconjurul lumii, pe toate canalele.

Cert este ca, oficial, promotorii miscarii sunt persoane cvasinecunoscute, cel mai proeminent fiind un fost membru de campanie al unui candidat la alegerile prezindetiale din SUA, din 2008.

Regizorul Michael Moore i-a vizitat pe protestatarii din Wall Street si, cum spuneam, a fost invitat la CNN sa vorbeasca despre OWS. Cunoscut pentru mai multe pelicule in care a blamat regimul republican al lui George Bush pentru atentatele din 11 septembrie 2011 si cartelurile financiare americane pentru criza declansata in 2008, Moore a sustinut ca OSW poate fi inceputul unei adevarate revolutii.

Protestatarii din Liberty Plaza au fost vizitati si de actrita Suzan Sarandon, care si-a declarat solidaritatea cu cauza acestora. "Ii inteleg foarte bine. Personal, nu am fost afectata de masinatiunile celor de pe Wall Street, dar daca mi-as fi pierdut averea din cauza lor, as fi fost teribil de manioasa", a spus Sarandon.

Se pare ca, pe 15 octombrie, in afara SUA, cele mai ample proteste vor fi in Spania, Brazilia, Germania, Anglia, Grecia si Israel. Si in Ungaria s-au anuntat proteste pe 15 octombrie.

Citeste si

Protestele din New York se amplifica. Politistii au arestat sute de manifestanti care au blocat podul Brooklyn

×