x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vicepreşedintele Comisiei Europene, Siim Kallas: UE activează celula de criză în domeniul aviaţiei

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Siim Kallas: UE activează celula de criză în domeniul aviaţiei

de Agerpres    |    18 Iul 2014   •   17:46
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Siim Kallas: UE activează celula de criză în domeniul aviaţiei

Comisarul european pentru transport, Siim Kallas, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a anunţat vineri activarea celulei de criză a Uniunii Europene în domeniul aviaţiei, în urma tragediei produse cu o zi înainte în Ucraina.

El a reafirmat că toţi liderii UE sunt profund şocaţi de accidentul din Ucraina al avionului aparţinând companiei Malaysia Airlines, care s-a soldat cu pierderea tragică a atât de multor vieţi.

"Transmitem condoleanţele noastre cele mai profunde familiilor victimelor. Ceea ce este necesar acum este o investigaţie imediată şi independentă asupra cauzelor accidentului. Fac apel la toţi cei interesaţi să participe şi să fie gata să facă tot ce pot pentru a ajuta în această sarcină esenţială", a arătat Kallas, precizând că, în termeni practici, aceasta înseamnă accesul anchetatorilor la o serie de date legate de accident, respectiv la "cutiile negre", înregistratorul de date de zbor şi înregistratorul de voce din cabina de pilotaj.

"Încrederea publică necesită o procedură complet transparentă şi deschisă. Am activat celula de criză a Uniunii Europene în domeniul aviaţiei, astfel că există o coordonare adecvată a efectelor în spaţiul aerian pentru a garanta siguranţa zborurilor. Am dori să reasigurăm siguranţa pasagerilor aerieni. (...) Ceea ce s-a întâmplat cu MH 17 trebuie să fie deschis pentru control public global. Şi, în cazul în care devine evident că acest accident a fost provocat în mod deliberat (...), cei responsabili vor fi aduşi în faţa justiţiei", a precizat Siim Kallas într-o declaraţie de presă difuzată de site-ul Comisiei Europene.

Un Boeing-777 aparţinând companiei Malaysia Airlines şi care făcea legătura dintre Amsterdam şi Kuala Lumpur s-a prăbuşit joi în regiunea Doneţk cu 298 de persoane la bord, printre care şi un român cu dublă cetăţenie, după cum a indicat vineri Ministerul de Externe al României. Nu au existat supravieţuitori.

×