x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vicepreşedintele SUA Joe Biden repară drumurile în Chişinău

Vicepreşedintele SUA Joe Biden repară drumurile în Chişinău

de Vitalie Calugareanu    |    10 Mar 2011   •   18:28

De două zile, Chişinăul s-a transformat într-un imens şantier. Drumarii cârpesc asfaltul de la Aeroport până la cramele subterane de la Cricova. Gurile de canalizare de pe traseu au fost deja sudate, iar poliţia este în alertă. Autorităţile pregătesc oraşul pentru vizita de mâine a vicepreşedintelui SUA, Joe Biden. Oficialul american consideră Moldova "o istorie de succes a democraţiei” şi vrea să vadă cum mai poate fi ajutată.

Mirosul de asfalt proaspăt turnat se resimte în tot Chişinăul. Muncitorii de la drumuri au fost mobilizaţi să plombeze gropile de pe traseul pe unde va trece cortegiul vicepreşedintelui american Joe Biden. Deşi reparaţia drumurilor provoacă ambuteiaje, şoferii sunt bucuroşi de vizita oficialului american: "Eu l-aş ruga pe premierul Filat să cheme mai des oficiali din străinătate, pentru că numai aşa o să repare drumurile din ţara aceasta”, a spus supărat un şofer care schimba o roată.


Drumarii fac, însă, lucru de mântuială. Ei recunosc că asfaltul pe care îl pun nu va rezista mai mult de trei luni, deoarece afară este încă frig pentru plombarea gropilor: "Ei, asta-i bătaie de joc nu reparaţie (...). Nu-i normal, dar ce să-i faci? Nu se pune asfalt pe vremea asta, dar ne-au impus. Vreo două-trei luni ar trebui să ţină. (...) Nu avem încotro. Trebuie să pregătim traseul pentru delegaţia oficială”, au spus muncitorii.

Joe Biden ar fi copleşit să vadă cum drumarii moldoveni menţin temperatura smolii pe care o toarnă. Aceştia adună vreascuri din apropierea traseului şi acoperă smoala pe care o toarnă în gropi ca să nu se răcească prea repede.

şi gurile de canalizare de pe traseu au fost sudate ieri de lucrătorii de la Apă-Canal. Ce-i drept nu toate. Cele abandonate şi pline cu gonoi au rămas descoperite, pentru că se crede că acestea nu pun în pericol securitatea oficialului american. Ce fel de terorist s-ar ascunde în gunoi ca să-şi vâneze victima? "Care gură de canalizare nu aparţine întreprinderii "Apă-Canal” – noi nu avem nici o atribuţie. Nu este gospodăria noastră”, a spus un sudor de la "Apă-Canal”.

Poliţia a cerut deţinătorilor de arme să-şi lase mâine armele acasă în safeu, iar persoanele care locuiesc în preajma traseelor pe unde va trece cortegiul vicepreşedintelui american Joe Biden au fost avertizate să nu iasă la balcon şi să nu se apropie de geam în timpul deplasării coloanei de maşini. Pe clădiri vor fi dislocaţi lunetişti care vor asigura securitatea înaltului oaspete american. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne de la Chişinău, Chiril Moţpan, "cetăţenii au fost avertizaţi să nu iasă la balcon. Aceste lucruri pot crea situaţii absolut neaşteptate şi nedorite. Zilele acestea au fost verificaţi toţi purtătorii de arme. Acestea au fost puse în safeu, iar safeurile au fost sigilate aşa încât nimeni să nu aibă nici o dorinţă şi nici o posibilitate de a ieşi în stradă, poate chiar întâmplător cu arma”, a menţionat oficialul de la Interne.

Securitatea vicepreşedintelui american va fi asigurată, în timpul vizitei sale la Chişinău de 3000 de poliţişti moldoveni şi 100 de agenţi americani de securitate. Mâine, la ora 14.00, Joe Biden va rosti un discurs public în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău. Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Asif Chaudhry, a menţionat că vicepreşedintele american vine la Chişinău nu atat ca să se întâlnească cu oficialii moldoveni, cat sa se adreseze direct oamenilor.

într-un interviu acordat ziarului rusesc "Rossiiskaia Gazeta”, Joe Biden a spus că "Moldova este o istorie de succes a democraţiei. Alegerile au demonstrat angajamentul moldovenilor pentru viaţă liberă, guvernare transparentă, drepturile omului şi reforme economice". El s-a declarat mândru că este primul vicepreşedinte american care va vizita Republica Moldova.

Consilierul pentru securitate naţională al lui Joe Biden, Tony Blinken, a declarat că vicepreşedintele american are cel puţin 3 motive serioase pentru a vizita Republica Moldova. Primul: deoarece "progresul acestei ţări mici serveşte drept model pentru alte ţări din Europa de Est, care doresc să desfăşoare reforme democratice şi să se apropie de Occident". Doi: deoarece Moldova este o ”sursă de inspiraţie în regiune pe fundalul unor eforturi dificile de edificare a democraţiei şi a pieţei libere şi în contextul aniversării a 20-a de la declararea independenţei de către Republica Moldova”. Trei: Joe Biden vrea să reitereze suportul SUA pentru soluţionarea conflictului îngheţat de pe Nistru "respectându-se suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei".

Tot despre soluţionarea conflictelor îngheţate din spaţiul ex-sovietic, vicepreşedintele american discută astăzi la Moscova cu preşedintele Dmitri Medvedev şi cu premierul rus Vladimir Putin. într-un interviu acordat ziarul american "The Wall Street Journal” şeful pretinsului minister de externe de la Tiraspol, Vladimir Yastrebciak, a spus că "Transnistria este îngrijorată de faptul că vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, în cadrul vizitei sale la Chişinău ar putea să-şi creeze o viziune unilaterală a situaţiei din regiune”. El a lăsat să se înţeleagă că autorităţile separatiste şi-ar dori o întâlnire cu vicepreşedintele american.

×