x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Victorie dezolantă pentru Merkel

Victorie dezolantă pentru Merkel

de Şerban Mihăilă    |    26 Sep 2017   •   14:52
Victorie dezolantă pentru Merkel

Deși a câștigat cel de-al patrulea său mandat de cancelar, Angela Merkel a avut parte de o victorie dezolantă în alegerile parlamentare de duminică. Conservatorii șefei executivului german - Uniunea Creştin-Democrată (CDU) - şi filiala bavareză a acesteia - Uniunea Creştin-Socială (CSU) – s-au plasat pe primul loc în scrutinul legislativ federal, însă au obținut cel mai slab rezultat din ultimii 70 de ani.

„O victorie de coșmar”, a rezumat, ieri, tabloidul „Bild”, rezultatul blocului politic condus de Merkel, care a obținut 33% din sufragiile exprimate de alegători (cu 8,5% mai puțin decât în 2013), adică scorul cel mai slab înregistrat de conservatori de când actualul cancelar se află în fruntea acestora. De altfel, în discursul rostit de Merkel la scurt timp după ce a aflat că a obținut cel de-al patrulea mandat în fruntea țării, cancelarul a recunoscut că se aștepta la „un rezultat mai bun”. Tot ieri, Merkel a mai primit o veste proastă: social-democrații lui Martin Schulz, plasați cu 20,5 % pe locul secund, cu cel mai slab rezultat din istoria SPD, au refuzat să mai facă parte din coaliția de guvernare, anunțând că preferă să se „redefinească” în opoziție. O altă premieră negativă contabilizată în dreptul guvernării Merkel o reprezintă ascensiunea spectaculoasă a partidului antiimigrație și antieuro Alternativa pentru Germania (AfD), plasat pe poziția a treia cu 12,6% din voturi (cu 7,9 procente mai mult decât în 2013), care devine prima formațiune politică de extremă-dreapta cu reprezentanți în parlament după cel de-al II-lea Război Mondial. Rezultatul transmite un mesaj clar din partea electoratului german pentru viitoarea coaliție de guvernare, care va trebui să pună frână politicii ușilor deschise în privința imigranților și să promoveze o politică mult mai dură față de statele slab dezvoltate din UE. Pe locurile următoare s-au clasat liberalii din FDP, cu 10,7% din voturi, stânga radicală, „Die Linke”, cu 9,2 procente și ecologiștii, care au strâns 8,9% din sufragii. Cel mai divizat parlament al Germaniei din ultimii aproape 70 de ani îi face viața extrem de grea Angelei Merkel, care trebuie să formeze o coaliție solidă pentru următorii patru ani.

Ieșirea SPD din coaliția cu CDU-CSU, nepotrivirile doctrinare dintre FDP și ecologiști și eforturile pentru izolarea extremiștilor pot prelungi cu câteva luni negocierile în vederea formării majorității.

 

×
Subiecte în articol: merkel