x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - Cea mai violentă erupţie a vulcanului Etna din ultimii 20 de ani

VIDEO - Cea mai violentă erupţie a vulcanului Etna din ultimii 20 de ani

04 Dec 2015   •   18:23
VIDEO - Cea mai violentă erupţie a vulcanului Etna din ultimii 20 de ani

Una dintre cele mai puternice erupţii din ultimele două decade a vulcanului Etna, din Sicilia, a aruncat în aer un uriaş nor de cenuşă neagră care a acoperit oraşele din zonă şi a dus, joi, la închiderea unui aeroport aflat la 70 de kilometri distanţă, conform DPA.

Zborurile spre şi dinspre Aeroporto dello Stretto din Reggio Calabria, ce este separată de Sicilia prin strâmtoarea Messina, au fost redirecţionate spre aeroportul Lamezia Terme, aflat în apropiere.

Institutul Naţional italian de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) a anunţat că a fost înregistrată "o erupţie scurtă dar foarte violentă" între orele 01:20-02:10, care a dus la formarea unei "fântâni incandescente de lavă" cu înălţimea de 1 kilometru deasupra craterului vulcanic.

Această erupţie produsă prin craterul central al vulcanului "se numără printre cele mai puternice erupţii ale Etnei din ultimele două decenii", conform institutului italian.

Cenuşa vulcanică aruncată de Etna a fost purtată de vânt spre nord-est, în direcţia oraşelor Linguaglossa, Francavilla di Sicilia, Milazzo, Messina şi Reggio Calabria.

Muntele Etna, înalt de 3.350 de metri, se află pe coasta orientală a Siciliei şi este unul dintre cei mai mari vulcani activi din lume. Cea mai importantă erupţie din perioada recentă a acestui vulcan a durat 473 de zile şi s-a încheiat în martie 1993, după ce a generat un flux de lavă ce ameninţa să acopere localitatea Zafferana Etnea. Echipele de intervenţie au reuşit din fericire să devieze curgerea piroclastică. AGERPRES

Etna




Vulcanul Etna

×
Subiecte în articol: etna vulcan eruptie vulcanica sicilia