x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe (VIDEO NEEDITAT) S-a reaprins conflictul istoric dintre protestanţi şi catolici la Belfast

(VIDEO NEEDITAT) S-a reaprins conflictul istoric dintre protestanţi şi catolici la Belfast

04 Sep 2012   •   14:00
(VIDEO NEEDITAT) S-a reaprins conflictul istoric dintre protestanţi şi catolici la Belfast

Saizeci si doi de politisti au fost raniti duminica in violentele intercomunitare din Belfast, capitala Irlandei de Nord, in timpul unei parade organizate de sustinatorii alipirii provinciei la Irlanda, potrivit unui bilant al politiei, anuntat luni, relateaza AFP.

Membrii comunitatii protestante, favorabili mentinerii Irlandei de Nord in Marea Britanie, au incercat duminica sa perturbe un mars organizat de republicanii catolici, sustinatori ai unei alipiri la Irlanda. Cele doua tabere s-au confruntat cu politistii, care incercau sa le tina la distanta una de cealalta.

Protestatarii au aruncat in politisti cu pietre, caramizi si cocteiluri Molotov. Patru dintre ei au fost spitalizati, iar 43 au primit intrijiri pentru rani usoare.

"Sunt furios si trist in acelasi timp pentru ca oamenii mei au fost vizati de un atac asa de important", a declarat un oficial din cadrul politiei nord-irlandeze, George Clarke.

"Tulburarile nu numai ca pun in pericol vietile oamenilor, ci determina si risipirea a multi bani care ar putea fi folositi mai bine pentru scoli si spitale", a adaugat el. "Violenta nu poate fi o solutie", a apreciat el, adaugand ca in noaptea de duminica spre luni s-a reinstalat calmul.

Irlanda de Nord a fost, timp de trei decenii teatrul unor tulburari intercomunitare care s-au soldat cu moartea a aproximativ 3.500 de persoane. In 1998 a fost incheiat un acord de pace dar violente sporadice au loc in continuare. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: violente conflict belfast catolici protestanti