x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Viermii şi ciumpalacii" de peste hotare sunt solidari cu cei din ţară

"Viermii şi ciumpalacii" de peste hotare sunt solidari cu cei din ţară

de Marina Constantinoiu    |    Sînziana Stancu    |    22 Ian 2012   •   21:00
"Viermii şi ciumpalacii" de peste hotare sunt solidari cu cei din ţară

Romanii din strainatate s-au solidarizat cu protestatarii din Romania. In fata ambasadelor si a consulatelor Romaniei de peste hotare, de la Madrid, Paris, Strasbourg, Roma, Pa­do­va si Montreal, romani din diaspo­ra au sustinut cauza protestatarilor din Bucuresti si din alte orase ale tarii.

La Madrid, in fata Ambasadei Romaniei s-au adunat peste o suta de "indignati" – protestatari din ran­dul romanilor care traiesc si muncesc in Spania – ei exprimandu-si ne­mul­tu­mirea fata de Guvernul de la Bu­cu­resti si de presedintele Traian Ba­ses­cu. Organizatorii mitingului de la Ma­drid au obtinut autorizatie numai pentru o ora, timp in care s-au asigu­rat ca punctul lor de vedere va fi auzit si la Bucuresti, informeaza Romanian Global News. "Noi urmarim cu mare atentie ce se intampla in Romania. De-asta si astazi am iesit sa facem aceasta manifestatie de sustinere", a declarat Marius Sirbu, organizatorul mitingului. Nota de umor nu a lipsit din mesajele lor de protest, intr-unul dintre acestea ei scandand "Va rugam sa ne scuzati/ Nu trimitem cat furati!", protestatarii referindu-se la faptul ca romani sunt nevoiti sa isi paraseasca familiile si sa munceasca in strai­na­tate, ca sa le poate intretine. Romanii din Madrid au anuntat ca vor protesta inca doua zile, miercuri si vineri, saptamana aceasta, in semn de solidaritate cu romanii din tara.

Protest civilizat in Franta
Si in Franta, comunitatea roma­ni­lor a participat la actiuni ase­ma­na­toare, de sustinere a protestatari­lor din Romania. La Strasbourg, in fa­ta Consulatului Romaniei, s-au adu­nat 40 de romani, care au vrut "sa transmita un mesaj comun" si sa arate ca sunt "civilizati" si ca cei care protesteaza in Romania "sunt exact ca noi" (diaspora din Franta – n.r.), dupa cum a explicat Oana Niculescu, organizatoarea protestului de solidaritate de la Strasbourg. Cateva zeci de persoane au protestat si in fata Ambasadei Romaniei din Paris. Majoritatea participantilor erau tineri, studenti sau absolventi ai unor universitati franceze. "Romania soli­dara si in tara, si in afara", era unul dintre sloganurile lor.

Intrebati cum ar trebui sa arate Romania pe care si-ar dori-o, protestatarii au raspuns ca in nici un caz cum arata acum. "Sa arate cat mai aproape de cum arata tarile din Occident, de exemplu, in care suntem obligati sa plecam pentru a avea o viata civilizata si lipsita de problemele pe care le au cei care raman acasa", a precizat unul dintre ei.

"Am inteles ca sunt voci in tara cum ca miscarea ar fi initiata de un partid politic sau de opozitie, nu facem parte nici dintr-o asociatie, nici dintr-o organizatie, nimic, suntem doar tineri si voci inviduale, care se coalizeaza sa manifeste solidar in sprijinul Romaniei", a spus altcineva.
In Italia, romanii care s-au solidarizat cu protestatarii din Romania au pichetat ieri sediul Ambasadei Romaniei din Roma, incepand cu ora 12:00, din Strada Nicolo Tartaglia, nr. 36.

Manifestatii de solidaritate cu protestatarii din Romania au fost organizate si in Padova, la initiativa Nonei Evghenie, consilier in Primaria Romei pe listele Partidului Democrat. Un grup de romani din Padova a pichetat ieri, intre orele 14:00 si 18:00, Prefectura orasului, simultan cu actiunile organizate la Roma, "in semn de solidaritate cu manifestantii din Romania", cerand "demisia presedintelui Basescu si un Guvern de tehnocrati". Nona Evghenie a mai spus ca a fost creat un grup de sustinere si pe Facebook, in care romanii din Italia isi manifesta sustinerea fata de protestatarii care au manifestat in Piata Universitatii din Bucuresti si in alte orase: "In mai putin de doua zile au fost adunate 640 de adeziuni". "Protestul de duminica", tine sa precizeze Nona Evghenie, "nu are nici o culoare politica si a fost organizat de conationalii mei, rolul meu fiind acela de a-i ajuta din punct de vedere organizatoric, tinand cont de faptul ca le sustin mesajul".

Indemn puternic din Canada
Si romanii din Canada s-au mobilizat pentru sustinerea celor din Romania. Daca acum cativa ani diaspora romana, in general, si cea Montrealul, in special, dadeau procente aproape de 100% in favoarea lui Traian Basescu atat la alegerile prezidentiale (2004 si 2009), cat si la refe­rendumul din 2007 privind demiterea sa din functia de presedinte al Romaniei, anul acesta pare sa aduca o schimbare in viziunea lor asupra conducerii de la Bucuresti.

A adus insa o schimbare de optica a unei parti a romanilor din Montreal, o data ce, in ciuda gerului de pana la minus 40 de grade Celsius, un grup de romani a rezistat in strada pentru a cere, in fata Consulatului General al Romaniei de la Montreal, demisia din functie a presedintelui Traian Basescu si a Guvernului premierului Emil Boc, precum si alegeri anti­cipate, relateaza Zig-Zag, o publicatie romano-canadiana. Numarul protestatarilor a fost mic, de cel mult 30 de persoane, care s-au impartit in "ture" sambata, in fata Consulatului, din cauza gerului, intrand pe rand sa se incalzeasca in sediul unei banci de la parterul cladirii.

Lozincile scandate si pancartele purtate de manifestanti contineau mesaje anti­pre­zi­dentiale: "NO to Romanian Neocomunism! Demisia!", "Jos Basescu si clanul lui!", "Viermii si ciumpalacii de la Montreal suntem alaturi de cei de acasa", "Romanii din Montreal, Canada sunt solidari cu Piata Universitatii", "Ia-ti cocosul si puicuta/ Si da la popor punguta", "Un pirat hidos si chior/ Si-a batut joc de popor" sau "Pierdut clasa politica. O declar nula". Un copil a avut chiar propria pancarta – "Romania, trezeste-te! Eu sunt mic, dar tara mea e mare".

×
Subiecte în articol: externe proteste