x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban: Compasiunea nu e suficientă, trebuie să trecem la fapte

Viktor Orban: Compasiunea nu e suficientă, trebuie să trecem la fapte

12 Sep 2015   •   12:41
 Viktor Orban: Compasiunea nu e suficientă, trebuie să trecem la fapte
Sursa foto: Foto: MTI

Este normal să simţim compasiune faţă de imigranţi, "dar compasiunea nu este suficientă, trebuie să trecem la fapte", a declarat premierul ungar Viktor Orban într-un interviu publicat în ediţia de sâmbătă a cotidianului german Bild, informează MTI.

Întrebat ce a simţit atunci când a văzut fotografia cu băieţelul sirian găsit mort pe o plajă din Turcia, Orban a recunoscut că a fost şocat. "(...) M-am gândit şi la părinţii lui care au lăsat în urmă o tabără de refugiaţi sigură din afara Siriei şi şi-au riscat vieţile şi pe cele ale copiilor lor", a adăugat Orban.

Rugat să comenteze în ce măsură criza refugiaţilor poate fi văzută ca o problemă germană, Orban a spus că decizia Germaniei de a le permite migranţilor să intre nestingheriţi pe teritoriul său a "declanşat o revoltă" în rândul migranţilor aflaţi în Ungaria. Până atunci, autorităţile ungare reuşiseră să ţină situaţia sub control, dar anunţul Berlinului a provocat haos, a explicat şeful executivului de la Budapesta.

Invitat să compare actuala situaţie cu decizia Ungariei din 1989, de a-şi deschide graniţa vestică, Orban a răspuns că refugiaţii germani nu se aflau acolo ilegal, că au respectat legea şi că Ungaria a fost de acord să-i lase să părăsească ţara cu destinaţia Vestul Europei. "Dar acum străinii ne violează frontierele", a spus Orban.

Întrebat cum se simte în calitate de "personaj negativ" al Europei, Orban a spus că nu poate acţiona altfel. "Noi, ungurii, garantăm libera circulaţie a europenilor şi ne apărăm graniţele. Migranţii sunt înşelaţi atât de traficanţii de persoane, cât şi de politicienii europeni cu promisiunea unei vieţi mai bune şi cu dreptul de a rămâne, chiar şi după ce va fi din nou pace în ţările lor natale. Mierea care curge pe străzile din Germania va fi în curând mai puţin dulce decât au sperat. Nivelul de trai este stabilit de performanţă, nu de nevoi", a avertizat Orban.

Totodată, Viktor Orban a insistat că traiul în siguranţă şi o viaţă demnă sunt drepturi fundamentale, dar visul la o viaţă mai bună nu este un drept fundamental. Liderii europeni trăiesc "într-o lume de vis" şi nu sunt conştienţi de pericole. "Dacă-i lăsăm pe toţi să vină, Europa va pieri", spune Orban.

Premierul ungar a salutat eforturile Turciei în gestionarea chestiunii imigraţiei. "Ar trebui să ţinem câte o slujbă religioasă pe săptămână pentru preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan", a susţinut premierul conservator. În schimb, Orban a cerut Bruxelles-ului să exercite o mai mare presiune asupra Greciei, care, în opinia sa, de ani de zile nu reuşeşte să protejeze frontierele externe ale Uniunii Europene. "Dacă Grecia şi-ar fi respectat obligaţiile, acum n-ar mai fi existat o criză a refugiaţilor", a insistat el.

Referitor la pericolul islamizării, Orban a insistat că respectă Islamul dar că, din cauza imigraţiei, în viitorul apropiat musulmanii vor deveni majoritari în Europa. "Dacă Europa permite o competiţie a culturilor, va pierde", a avertizat el.

Sursa: Agerpres

×