x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban face promisiuni la Bruxelles, sperând să capete bani

Viktor Orban face promisiuni la Bruxelles, sperând să capete bani

de Istvan Deak    |    24 Apr 2012   •   15:20

Premierul ungar Viktor Orban i-a promis marti la Bruxelles presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca modificarile controversatei legi privind Banca Nationala Ungara vor fi implementate rapid, relateaza agentiile internationale de presa, care citeaza un comunicat de presa al purtatorului de cuvant al premierului ungar, emis la incheierea intrevederii celor Barroso-Orban.

Acesta a precizat ca Viktor Orban a oferit asigurari ca Guvernul de la Budapesta va implementa rapid si in intregime solutiile prezentate recent in cazul acestei legi. Guvernul a inaintat Parlamentului unele amendamente la legea privind Banca Nationala care anuleaza mai multe prevederi contestate de Executivul comunitar, cum ar fi de pilda cea referitoare la prezenta unui ministru la sedintele Consiliului Monetar, cea privind obligativitatea trimiterii catre Executiv a ordinii de zi a sedintelor acestui consiliu sau suspendarea membrilor sai in cazul unor abateri grave, sau cea legata de posibilitatea comasarii Bancii Nationale cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiara. Viktor Orban considera totodata ca piedicile in calea negocierilor cu organismele internationale in privinta unui acord de finantare au fost practic eliminate.

Barroso s-a declarat multumit
Presedintele Comisiei Europene a salutat angajamentele luate de Guvernul ungar privind punerea in practica rapida si completa a masurilor anuntate, care deschid astfel calea catre negocieri privind acordarea unui ajutor european Ungariei, a afirmat, la randul sau, purtatorul de cuvant al lui Barroso.

La sfarsitul lui noiembrie 2011, Ungaria a solicitat un imprumut de circa 10-15 miliarde de euro de la Fondul Monetar International si de la Uniunea Europeana. Budapesta, in dificultate pe pietele financiare, s-a descalificat de la primirea banilor pentru ca a luat masuri de politici economice foarte indepartate de linia extrem de riguroasa impusa de Fondul Monetar International, printre care si legea care limiteaza independenta Bancii sale Centrale, reaminteste France Presse. UE a impus drept conditie prealabila oricaror negocieri modificarea acestor legi controversate.

"A depus armele pentru a obtine imprumuturile'
"Cred ca Orban a depus armele in legatura cu Banca Centrala pentru a obtine inceperea negocierilor pentru primirea imprumuturilor de la FMI si BCE', a afirmat o sursa diplomatica europeana care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Jose Manuel Barroso ar urma sa propuna miercuri Comisiei sa dea acceptul pentru lansarea negocierilor, a mai spus sursa citata. Cu toate astea, Bruxelles-ul ramane preocupat de reformele referitoare la justitie, la autoritatea privind protectia datelor si la legile privind media, apreciate drept "ucigatoare de libertati' de catre detractorii lor. Potrivit unei surse europene citate de AFP, Bruxelles-ul ar urma sa apeleze la justitia europeana pentru rezolvarea acestor puncte controversate.

In timpul crizei financiare din 2008, Ungaria a fost salvata de la faliment doar gratie acordarii unei linii de credit de 20 de miliarde de euro de catre FMI, Banca Mondiala si UE.

×