x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban, vizită controversată la Helmut Kohl

Viktor Orban, vizită controversată la Helmut Kohl

19 Apr 2016   •   18:27
Viktor Orban, vizită controversată la Helmut Kohl
Sursa foto: Foto: biorul de presă al prim-ministrului / S/MTI/MTVA

Premierul ungar Viktor Orban, un critic înverşunat al politicii uşilor deschise pentru refugiaţi, susţinută de Angela Merkel, a fost primit marţi de fostul cancelar german Helmut Kohl la reşedinţa acestuia din Ludwigshafen, într-o vizită interpretată de unii drept un afront adus actualei şefe a guvernului de la Berlin, transmite DPA.

Potrivit agenţiei ungare MTI, Viktor Orban le-a declarat reporterilor că fostul cancelar este 'un simbol' al prieteniei germano-ungare şi că s-a întâlnit cu acesta pentru a-i transmite aprecierea şi recunoştinţa poporului ungar pentru tot ceea ce Helmut Kohl a făcut pentru Ungaria.

'Helmut Kohl este extrem de valoros pentru întreaga Europă', a declarat Orban, care a cerut presei să nu-l 'târască' pe fostul cancelar în niciuna din disputele politice actuale. 'El este mult deasupra politicienilor activi de astăzi', a subliniat Viktor Orban.

Premierul ungar a mai spus că întâlnirea i-a amintit de ultimii ani ai papei Ioan Paul al II-lea, când acesta îşi păstrase agerimea de spirit, chiar dacă trupul îi era marcat de boală. Întâlnirea 'a fost o onoare şi o formă de experienţă înălţătoare. Trăiască prietenia germano-ungară!', a adăugat şeful guvernului de la Budapesta, citat de MTI.

La finalul întâlnirii, biroul de presă al lui Kohl a emis un comunicat în care preciza că fostul cancelar i-a vorbit lui Orban despre criza refugiaţilor, dar şi că poziţia celor doi nu se află în opoziţie cu eforturile dnei Merkel de stăvilire a afluxului de migranţi.

Întrebată despre această întâlnire în cadrul unei conferinţe de presă, Angela Merkel a declarat că pe Helmut Kohl şi Viktor Orban îi leagă o prietenie de decenii şi că discuţiile pe teme cum sunt criza refugiaţilor şi o abordare europeană comună în materie sunt 'absolut esenţiale şi importante'.

Helmut Kohl, arhitectul reunificării germane în 1990, aflat de câţiva ani într-o stare de sănătate precară, îşi face rar apariţia în public.

Relaţiile dintre Helmut Kohl şi Angela Merkel, fosta sa protejată, s-au deteriorat după ce aceasta a cerut partidului lor, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), să se distanţeze de ex-cancelar după un scandal legat de finanţarea formaţiunii.

La rândul său, premierul ungar a criticat-o pe dna Merkel pentru presiunile făcute pentru ca statele UE să-şi asume cotele de preluare de refugiaţi stabilite de Uniunea Europeană. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Viktor Orban