x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vinatoarea de vrajitoare

Vinatoarea de vrajitoare

de Sînziana Stancu    |    02 Aug 2008   •   00:00

Karadzici e constient ca n-are sanse ...
Fostul lider al sirbilor bosniaci, Radovan Karadzici, la prima audiere in fata Tribunalului Penal International pentru Fosta Iugoslavie (TPI), a declarat ca nu are nici o sansa de a beneficia de un proces echitabil, deoarece presa din intreaga lume i-a facut deja portretul unui criminal de razboi.



Karadzici e conştient că n-are şanse ...
Fostul lider al sîrbilor bosniaci, Radovan Karadzici, la prima audiere în faţa Tribunalului Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie (TPI), a declarat că nu are nici o şansă de a beneficia de un proces echitabil, deoarece presa din întreaga lume i-a făcut deja portretul unui criminal de război.

Într-un document prezentat vineri, cu o zi după ce a fost prezentat TPI, Karadzici detaliază "principale neregularităţi" care au provocat declanşarea urmăririi împotriva sa. Prima a fost o adevărată "vînătoare de vrăjitoare mediacă, lansată chiar înainte de izbucnirea conflictului armat,  de presa musulmană, care m-a tratat ca pe un criminal de război, într-o perioadă cînd singurele victime erau sîrbii", a arătat fostul lider al sîrbilor bosniaci, în documentul de patru pagini prezentat instanţei de la Haga, citat de AFP. "Această vînătoare de vrăjitoare s-a răspîndit apoi în presa din străinătate (...) aşa că pare de neimaginat, pentru mulţi oameni, că acest tribunal ar putea să mă achite”, continuă el în acelaşi document. El trage concluzia că "acest element compromite însuşi procesul meu". La prima înfăţişare din cadrul celor pregătitoare, lui Karadjici i s-au citit 11 capete de acuzare pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, imputîndu-i-se asediul din Sarajevo, soldat cu 11.000 de morţi în 43 de luni şi masacrul din Srebeniţa, din 1995, soldat cu moartea a 8.000 de musulmani, reaminteşte AFP.

PACTUL SECRET. Karadzici a pomenit şi despre un pact secret, datînd din 1996, cu diplmatul american Richard Holbrooke, prin care acesta i-a promis lui Karazici că, dacă nu va mai apărea în public, nu va fi urmărit de justiţia internaţională. Foatul lider al sîrbilor bosniaci a mai dezvăluit că încercase să obţină de la Holbrook aceeaşi favoare şi pentru "mîna lui dreaptă”, generalul Ratko Mladici, care nu a fost deocamdată prins, dar că diplomatul american, dîndu-şi seama că nu ar putea să-l convingă pe procurorul TPI de atunci să renunţe la vreo inculpare, a hotărît "să îl lichideze". "Oferta" respectivă ar fi fost făcută de Holbrook "în  numele Statelor Unite, miniştrilor şi oficialilor care erau autorizaţi" de către Karadzici să o primească. Contactat de presa străină la Washington, fostul emisar pentru pacea din Bosnia a negat afirmaţiile lui Karadzici, afirmînd că "nu au nici un sîmbure de adevăr" şi că, oricum, "un asemenea pact ar fi fost imoral şi contrar eticii". Totuşi, scrie AFP, în 2004, soţia lui Karadzici, Liliana, declara că acest document există.

LAPTOP CONFISCAT. - Avocatul lui Radovan Karadzici, Svetozar Vujacici, a cerut, ieri, restituirea laptop-ului şi a celor aproximativ 50 de CD-uri confiscate în momentul arestării clientului său. În acestea, Karadzici stocase probe pentru apărarea sa, informează AFP. "Avem o mare problemă (...) atîta timp cît cei care l-au arestat nu vor restitui acest laptop şi cele circa 50 de CD-uri, care conţin toate probele apărării pe care Radovan Karadzici o pregătea de zece ani", a declarat Vujacici. Avocatul, care a exclus deplasarea la Haga în viitorul apropiat, a precizat că "întreaga strategie" de apărare a lui Radovan Kardzici a fost "convenită" cu el.

×
Subiecte în articol: externe karadzici