x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIOLENŢE URBANE ÎN GRECIA / Cel mai mare val împotriva poliţiei

VIOLENŢE URBANE ÎN GRECIA / Cel mai mare val împotriva poliţiei

de Mihaela Matachita    |    09 Dec 2008   •   00:00

Aproximativ 300 de studenţi şi elevi au distrus maşini şi au spart vitrinele magazinelor ieri la Salonic, al doilea oraş al Greciei, protestând faţă de uciderea unui adolescent de un poliţist în confruntările de sâmbătă la Atena.



Ieri în violenţele din Salonic, poliţia nu a intervenit. Devastări anarhiste au avut loc şi duminică în oraş, unde magazine, bănci, maşini au fost vandalizate de tineri în timpul unei manifestaţii cu 2.000 de participanţi, organizată după moartea lui Andreas Grigoropoulos (15 ani), ucis la Atena.

Universitatea din Salonic, ocupată de studenţi, a fost închisă pentru cel puţin două zile. Moartea adolescentului a provocat un val de proteste şi violenţe anarhiste, calificate drept "cel mai mare val împotriva poliţiei" în principalele oraşe elene. La Atena, 24 de bănci, 35 de magazine, 24 de maşini, un birou al partidului la putere, Nea Demokratia (ND, conservator) au fost atacate. Birourile ND au fost atacate şi la Salonic şi Kavala. Au fost semnalate atacuri cu cocteiluri Molotov la Drama şi Komotini, fiefuri ale ND.

Ieri în capitala elenă Atena, KKE (partidul comunist) a organizat o manifestaţie pentru a pregăti greva generală de mâine. Coaliţia stângii radicale (Syriza) a chemat la protest în faţa Universităţii. Azi, liceeni şi studenţi defilează în Piaţa Omonia. Profesorii au lansat o grevă de trei zile. Deşi în restul oraşului domnea un calm relativ după violenţele de duminică, grupuri de tineri se aflau ieri în Şcoala Politehnică şi în Facultatea de Economie, în apropierea cartierului Exarhia, unde a fost omorât adolescentul.

GHETTO-UL ANARHIŞTILOR

Exarhia este un cartier contestatar, "ghetou al anarhiştilor". Aici, între şcoala Politehnică şi Universitatea de Drept au început în 1973 marile proteste studenţeşti soldate cu căderea dictaturii coloneilor (1967-1974).

Moartea lui Michalis Kaltezas (15 ani), ucis de un poliţist tot aici în 1985, a declanşat confruntări de durată. Cu edituri, librării, galerii de artă, cafenele, Exarhia are o atmosferă boemă, cu o puternică orientare politică spre stânga, dovadă fiind sediile partidului socialist PASOK, în opoziţie, şi al tineretului Syriza. Pe autorii violenţelor, grecii îi numesc "ghnosti aghnosti", cunoscuţii necunoscuţi, schije ale unei fărâmiţări cu rădăcini în împărţirea de la Ialta.

În umbrele acestui arhipelag al revoltei se regăsesc derive de stângism marxist, un miez de rebeliune şi provocare ce aminteşte de Lenin şi Bakunin, de neocomunism şi hip-hop, scria La Stampa, adăugând: aici "pot exercita marile lor manevre toate serviciile secrete din lumea bună (cea care contează)".

×
Subiecte în articol: externe