x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Visa şi Master Card nu mai furnizează servicii clienţilor mai multor bănci ruseşti

Visa şi Master Card nu mai furnizează servicii clienţilor mai multor bănci ruseşti

21 Mar 2014   •   12:01
Visa şi Master Card nu mai furnizează servicii clienţilor mai multor bănci ruseşti

Operatorii americani de carduri bancare Visa şi MasterCard au decis vineri, fără preaviz, să înceteze să mai furnizeze servicii de plăţi către clienţii mai multor bănci ruseşti, după ce joi preşedintele american Barack Obama a anunţat că Washingtonul are în vedere sancţiuni împotriva unor sectoare importante din economia rusă, transmit Reuters şi AFP.

Banca rusească Rossiya, vizată de sancţiunile americane, a anunţat vineri într-un comunicat că Visa şi Mastercard au decis să înceteze să furnizeze servici de plăţi către clienţii săi, adăugând că acelaşi lucru este valabil şi pentru filiala sa Sobinbank.

"Conducerea Rossiya Bank înţelege situaţia dificilă prin care trec clienţii săi în situaţia actuală şi dă asigurări va face tot posibilul pentru a-i ajuta", se arată într-un comunicat de presă al băncii ruseşti.

Rossiya Bank este a 17-a bancă din Rusia, cu active în valoare de 10 miliarde de dolari. Banca este condusă şi parţial deţinută de Iuri Kovalchuck, considerat unul din apropiaţii preşedintelui rus Vladimir Putin.

De asemenea, banca SMP, controlată de fraţii Arkadi şi Boris Rotenberg, al căror nume a fost adăugat pe lista persoanelor vizate de sancţiuni, a anunţat şi ea că retragerile clienţilor săi care deţin carduri Visa şi Mastercard au fost blocate. Concret, aceşti clienţi nu mai pot scoate bani de pe cardurile lor şi nu mai pot face cumpărături cu cardurile lor.

Preşedintele american Barack Obama a anunţat joi sancţiuni ce vizează încă 20 de responsabili ruşi şi o bancă rusă, drept represalii la anexarea Crimeii de către Rusia, şi a ameninţat totodată Moscova cu măsuri împotriva unor "sectoare cheie" ale economiei ruse. Pe lista cetăţenilor ruşi afectaţi de sancţiuni se regăsesc oligarhi şi bancheri apropiaţi ai lui Putin, precum Gennady Timchenko, Arkadi Rotenberg şi Iuri Kovalchuck.

×
Subiecte în articol: visa master card servicii bănci Rusia