x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vizele moldovenilor depind de alegerile din 28 noiembrie

Vizele moldovenilor depind de alegerile din 28 noiembrie

de Vitalie Calugareanu    |    26 Oct 2010   •   00:00

Consiliul pentru afaceri externe al UE a cerut, la Luxemburg, Comisiei Europene să elaboreze nişte condiţii foarte clare pentru Republica Moldova în vederea liberalizării regimului de vize.



Decizia taie un pic din elanul autorităţilor moldovene care se aşteptau să primească luni planul de acţiuni pentru liberalizarea vizelor.

Reticenţa miniştrilor de externe din UE este de înţeles. Hotarul de Est al Republicii  Moldova este spart şi gestionat de un regim separatist suspectat de crimă. În acest context, diplomaţia română a cerut la Luxemburg ca în dialogul UE cu Ucraina cu privire la liberalizarea regimului de vize, să fie subliniată necesitatea continuării eforturilor pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Pe de altă parte, consilierul premierului moldovean pe probleme de integrare europeană, Nicu Popescu, a menţionat că "nu se poate spune că segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene este necontrolat, deoarece acest control extrem de riguros este exercitat acum de partea ucraineană". În plus, a adăugat el, "există şi alte state cu probleme teritoriale nesoluţionate, cum ar fi cazul Balcanilor, unde aceste probleme nu au constituit un impediment în dialogul pe tema vizelor cu Uniunea Europeană".

REFORME ESENŢIALE

Pe lângă securizarea frontierelor, Republica Moldova va trebui să-şi reformeze sistemul de paşapoarte şi să diminueze corupţia. Analiştii de la Chişinău spun că aceste condiţii puse de UE îndepărtează momentul abolirii vizelor pentru moldoveni cu cel puţin trei ani. Premierul moldovean Vlad Filat crede că acest termen poate fi restrâns: "Noi vom obţine Planul de acţiuni pentru abolirea vizelor în viitorul cel mai apropiat. Este vorba de săptămâni - nu de luni sau ani. Reieşind din experienţa pe care o avem în administrarea acestui proces până în prezent, avem nevoie de 18 luni până în momentul în care vom obţine regimul liberalizat de vize cu UE".

Consilierul premierului moldovean pe probleme de integrare europeană, Nicu Popescu, susţine că moldovenii au şanse să circule fără vize în UE din 2012 dacă Moldova îşi va menţine viteza actuală de implementare a reformelor: "Eu am încrederea că în momentul în care calitatea politicii externe va fi aşa cum este astăzi şi viteza de implementare a reformelor interne necesare va fi aceeaşi - atunci e real că cetăţenii Republicii Moldova să poată călători fără vize în UE în 2012".

LAUDE LA LUXEMBURG

La reuniunea de la Luxemburg, miniştrii europeni de externe au remarcat progresul înregistrat de autorităţile de la Chişinău în procesul de reformă şi au subliniat că Republica Moldova a făcut recent paşi importanţi în consolidarea democraţiei. Oficialii europeni au exprimat disponibilitatea UE de a continua acordarea de asistenţă tehnică şi financiară Republicii Moldova şi au subliniat importanţa alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie în consolidarea instituţiilor democratice.

Se discută aprins zilele acestea la Chişinău şi despre documentul elaborat de ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, şi ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, despre revizuirea politicii de vecinătate a UE în cadrul Parteneriatului Estic.

 Оn documentul elaborat de cei doi miniştri de externe trimis Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, se spune că extinderea UE, prin aderarea unor foste republici sovietice, în următorii zece ani, nu va fi posibilă. Agenţia Itar-Tass a confirmat existenţa unui astfel de document.

La Chişinău, documentul este discutat în contradictoriu. Unii analişti consideră că este nedrept ca Moldovei să nu i se ofere o perspectivă de aderare la UE în următorii zece ani. Alţii cred însă că ducumentul suedezo-polonez întredeschide, de fapt, uşa spre aderare pentru

 ţările din Parteneriatul Estic, inclusiv pentru Republica Moldova, deoarece pвnă acum un astfel de scenariu nu apărea oficial nici оn persoectiva оndepărtată a Uniunii Europene.

×
Subiecte în articol: externe