x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vizita istorică a lui Bush

Vizita istorică a lui Bush

de Marina Constantinoiu    |    08 Ian 2008   •   00:00
Vizita istorică a lui Bush
Sursa foto: NASSER SHIYOUKHI/


Preşedintele american, George W. Bush, va efectua, incepănd de măine, o vizită istorică in Orientul Mijlociu, pentru a favoriza un accord de pace intre israelieni şi palestinieni, dar şi pentru a lua pulsul zonei in privinţa chestiunii iraniene.

INCERCARE - Preşedintele american vrea să-şi lase amprenta in Orient


Preşedintele american, George W. Bush, va efectua, incepănd de măine, o vizită istorică in Orientul Mijlociu, pentru a favoriza un accord de pace intre israelieni şi palestinieni, dar şi pentru a lua pulsul zonei in privinţa chestiunii iraniene.

Bush vizitează mai mulţi aliaţi din zonă şi va păşi pentru prima oară in cei şapte ani de cănd se află la Casa Albă in Israel şi in Cisiordania. Printre ţările in care se va opri pentru a purta discuţii cu liderii locali se numără Kuweitul, Bahreinul, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi, in incheierea turneului, Egiptul. La 16 ianuarie va fi din nou acasă, să sperăm că şi cu ceva rezultate.

SCOP. Ideea sa de a continua la faţa locului eforturile de mediere lansate la Conferinţa de la Annapolis (din decembrie trecut) are un scop declarat: stabilirea a două state democratice, care să poată exista unul alături de celălalt intr-o atmosferă de pace şi securitate, fiind vorba aici despre Israel şi palestinieni. De 60 de ani incoace, nici unul dintre numeroasele eforturi depuse in acest sens de organisme internaţionale sau lideri ai diverselor state ale lumii nu a dat rezultate. Planul de partajare propus de ONU in 1947, care instituia un stat evreiesc pe 58% din Palestina (mandatului britanic) şi un stat arab pe restul de 42% din teritoriu, cu Ierusalimul (oraş sfănt pentru toate cele trei mari religii monoteiste) internaţionalizat, s-a spulberat in momentul in care state arabe vecine Israelului l-au atacat in mai 1948.

AMBIŢIE. Considerat cel mai bun prieten al Israelului dintre toţi preşedinţii americani, Bush - se zice - are ambiţia de a-şi pune amprenta asupra Orientului Mijlociu in ultimul său an de mandat prezidenţial. Va reuşi? Greu de crezut, atăt timp căt preşedintele american este destul de şifonat in urma intervenţiei din Irak, care numai un succes zdrobitor nu poate fi numită.

Â

TENSIUNE. Bush a fost ameninţat deja. Cu căteva zile inainte să plece din Washington, un militant american al reţelei Al-Qaida a făcut apel la islamiştii radicali, intr-un mesaj postat pe internet, pentru a-l intămpina pe şeful Executivului american "cu bombe şi maşini-capcană, nu cu flori şi aplauze".

Autorităţile locale sunt, evident, in alertă maximă. La Ierusalim, peste 10.000 de poliţişti au fost mobilizaţi in cadrul unei vaste operaţiuni de securitate, denumită "Ceruri Libere". Nici forţele de securitate palestiniene nu s-au lăsat mai prejos, peste 4.000 de persoane fiind mobilizate la Ramallah, unde Bush va avea o intrevedere cu preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas.

Casa albă - Cursa continuă

Cu numai o zi inaintea intrecerii electorale din New Hampshire, candidatul democrat, Barck Obama, care are un avans de zece procente (39% din voturi) faţă de contracandidata sa, Hillary Clinton (29%), incerca ieri să străngă căt mai multe voturi in favoarea sa, promiţăndu-le americanilor "schimbări reale". Din tabăra republicană, Mitt Romney (26%), care a suferit şi el, ca şi Hillary, o infrăngere in Iowa, fiind devansat de contracandidatul său, John McCain (32 %), işi pregăteşte armele pentru un nou atac. Atenţia americanilor a fost insă captată de lupta dintre Obama şi Clinton. Văzănd că "schimbarea" promisă de Obama a prins, Hillary a inceput şi ea să bată monedă tot pe "schimbare", sfătuindu-şi insă alegătorii să facă diferenţa intre "cei care visează" - aluzie la Obama - şi "cei care acţionează", adică ea…Â

×
Subiecte în articol: externe bush