x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vizită istorică la Pearl Harbor

Vizită istorică la Pearl Harbor

27 Dec 2016   •   14:50
Vizită istorică la Pearl Harbor

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a depus o coroană de flori la un memorial pe insula Oahu din arhipelagul Hawaii înaintea unei vizite istorice, marţi, la Pearl Harbor, alături de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, informează agenţia DPA. Cei doi lideri vor vizita ulterior baza navală din Hawaii situată pe aceeaşi insulă, unde un atac efectuat de Japonia pe 7 decembrie 1941 a adus Statele Unite în Al Doilea Război Mondial. 

Abe a sosit luni în Hawaii - unde familia Obama se află în vacanţa de Crăciun - şi a fost întâmpinat de guvernatorul David Ige. La scurt timp după ce a sosit, el a vizitat Cimitirul National Memorial din Pacific şi a depus o coroană de flori. 

Vizita, care intervine la 75 de ani după atacul de la Pearl Harbor, are ca scop să evidenţieze stadiul relaţiilor dintre Washington şi Tokyo, oferind de asemenea un răspuns simbolic la vizita efectuată în luna mai de Barack Obama la Hiroshima, unde Statele Unite au lansat prima bombă atomică. 

Cei doi lideri urmează să viziteze USS Arizona Memorial, o structură de culoare albă suspendată peste rămăşiţele scufundate ale navei USS Arizona distruse în timpul atacului din 7 decembrie 1941. 

"Ororile războiului nu ar trebui să se repete. Aş dori să exprim acest angajament pentru viitor şi valoarea reconcilierii (între Japonia şi Statele Unite) împreună cu preşedintele Obama", a declarat Shinzo Abe înainte de a pleca spre Hawaii.  Abe nu va prezenta însă scuze pentru atacul surpriză din 7 decembrie 1941, au anunţat oficiali ai guvernului japonez. 

Nu mai puţin de 2.403 de americani au fost ucişi în acest atac care a lăsat Flota SUA din Pacific în ruine. 

Cu toate că nu este prima vizită a unui lider japonez în acest loc, ea va fi cea mai importantă, în timp ce Shinzo Abe se află alături de un preşedinte al SUA pentru a aduce un omagiu celor ucişi în război între ţările lor. Fostul premier nipon Shigeru Yoshida a mers la Pearl Harbor în 1951, urmat de alţi doi prim-miniştri în anii '50, a confirmat executivul japonez. 

În luna mai, Barack Obama a devenit primul preşedinte al Statelor Unite care vizitează Hiroshima, unde forţele americane au lansat o bombă atomică la sfârşitul războiului. La Hiroshima, Obama nu a oferit scuze pentru acţiunile din trecut ale SUA, dar a vorbit despre necesitatea de a preveni proliferarea armelor nucleare în lume. Agerpres

×
Subiecte în articol: pearl harbor barack obama Shinzo Abe