x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIZITĂ LA ROMA/Test pentru Diaconescu

VIZITĂ LA ROMA/Test pentru Diaconescu

de Carmen Plesa    |    21 Feb 2009   •   00:00
VIZITĂ LA ROMA/Test pentru Diaconescu

O campanie de presă dură împotriva românilor din Italia, atacuri xenofobe şi o retorică rasistă din partea unor politicieni - aceasta este atmosfera care-l aşteaptă luni, la Roma, pe ministrul de Externe, Cristian Diaconescu.



La atmosfera creată de italieni a pus paie pe foc şi consulul român la Torino, Iulia Buje, care a declarat joi că ministrul de Interne italian, Roberto Maroni, a intervenit pe vremea când el era un simplu avocat, iar România nu intrase în UE, pentru a facilita obţinerea de acte pentru angajaţii săi români aflaţi ilegal în Italia. Consulul a lăsat să se înţeleagă că Maroni a angajat români la negru la acea vreme, ceea ce face ca actuala lui atitudine antiromâni să pară ipocrită. Ieri, MAE a chemat-o pe Buje la centrală, pentru consultări.

S-A RĂZGÂNDIT
Iulia Buje a revenit însă ieri asupra spuselor iniţiale, declarând că nu ştie clar dacă Maroni a angajat români la negru, dar e sigură că a intervenit pentru a facilita obţinerea de atestate de identitate pentru trei români. Maroni a catalogat informaţiile drept "invenţii". "Ministrul nu a avut niciodată colaboratori domestici români", a spus prin purtătorul său de cuvânt, potrivit ANSA. Maroni a discutat cu ministrul de Externe, Franco Frattini, pentru a acţiona pe cale consulară în privinţa afirmaţiilor consulului român la Torino. Iulia Buje este consul la Torino din septembrie 2008. Înainte să ocupe acest post, a fost şefa Consulatului General al României la Lyon. Traseul ei profesional a mai inclus Los Angeles şi Washington. Cel mai lung mandat l-a avut în perioada 1998-2002, când a fost consul la Milano, unde consul general era soţul ei, Alexandru Mugurel Buje.

Ministrul de Externe român îi va detalia, probabil, luni, la Roma, omologului său italian, Franco Frattini, acuzaţiile pe care le-a lansat în urmă cu o săptămână. Diaconescu a declarat că anumiţi membri ai guvernului italian ar incita la xenofobie. Acuzaţiile au fost respinse de Frattini. Mai mulţi conaţionali  au fost agresaţi de italieni de la începutul anului, maşinile lor au fost incediate, iar localurile pe care le deţineau au fost atacate cu cocteiluri Molotov, după o serie de violuri de care sunt acuzaţi cetăţeni români. Astăzi, formaţiunea extremistă Forza Nuova va organiza mitinguri antiromâneşti în 100 de oraşe din Italia.

DECRET ANTIVIOLATORI
Guvernul italian a aprobat ieri un decret care înăspreşte pedepsele pentru violatori. Decretul prevede şi înfiinţarea unor patrule de voluntari neînarmaţi, măsură pe care Vaticanul a caracterizat-o drept "o abdicare de la statul de drept".

Aseară, Alexandru Loyos, românul care recunoscuse că a violat o adolescentă italiancă şi-a retras declaraţia. El susţine că a fost forţat să spună că a violat-o. Doi români au fost reţinuţi, ieri, la Roma, după ce au atacat un carabiner cu drujba.

Ediţie specială la Antena 3!

Astăzi, de la ora 18:30, Antena 3 vă prezintă o ediţie specială dedicată românilor din Italia. Prin intermediul duplexului Bucureşti-Roma, vor fi prezenţi europarlamentari, analişti politici şi oameni de succes stabiliţi în Italia. Emisiunea va aborda subiecte ca violenţele împotriva românilor şi cât de real este pericolul ca acestea să se generalizeze, poziţia statului italian în lumina ultimelor evenimente şi ţinând cont de faptul că românii asigură 1% din PIB-ul Italiei, cum se implică statul român şi cum acţionează concret în beneficiul comunităţii române din Italia.

×
Subiecte în articol: externe romani