x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vizita - Razvan Ungureanu: "Vin americanii!"

Vizita - Razvan Ungureanu: "Vin americanii!"

de Ana Ilie    |    Anca Aldea    |    05 Dec 2005   •   00:00
Vizita - Razvan Ungureanu: "Vin americanii!"

Secretarul de stat american este asteptat maine la Bucuresti. Ministrul roman de Externe este fericit. In sfarsit "vin americanii".

Secretarul de Stat american este asteptat maine la Bucuresti. Toata Europa sta cu sufletul la gura. Va face Rice declaratii despre inchisorile secrete ale CIA de pe batranul continent? Sau se va rezuma numai la bazele SUA din Europa de Est?

Seful diplomatiei romane, Mihai-Razvan Ungureanu, a anuntat ieri, cu emotie, implinirea unei dorinte colective istorice. "Vin americanii!", a spus Ungureanu, referindu-se la semnarea, maine, a Acordului de acces, documentul ce va consfinti infiintarea bazelor militare americane pe pamant romanesc. Este un moment istoric, a subliniat ministrul, pentru ca, timp de 60 de ani, "bunicii si parintii nostri" au visat la venirea americanilor, iar unii romani chiar au facut inchisoare grea, platind scump pentru acest moment.

NU SE STIE CATE SI UNDE. Acordul de acces va fi semnat in timpul vizitei pe care secretarul de Stat american Condoleezza Rice o efectueaza, maine, in tara noastra, si pune bazele infiintarii unor baze de dimensiuni reduse, cu mare flexibilitate si inalt grad de interoperabilitate ale SUA in Romania. Vizita scurta, de doar trei ore, a sefului diplomatiei americane va fi compensata prin numarul mare de subiecte.

IN ASTEPTARE. Ungureanu nu considera necesar sa ceara lamuriri suplimentare lui Rice cu privire la scandalul presupuselor inchisori CIA, care ar fi existat si in Romania, potrivit acuzatiilor aduse de organizatia Human Rights Watch (HRW). Ministrul roman a explicat ieri, intr-o conferinta de presa, ca este de asteptat ca Administratia SUA sa ofere lamuriri cu privire la aceste acuzatii zilele acestea, in cursul turneului lui Rice, ca urmare a scrisorii trimise de ministrul de Externe britanic, Jack Straw, in numele Uniunii Europene. In conditiile in care raspunsul americanilor va sosi curand, poate chiar la Bucuresti, Ungureanu nu crede ca este necesar ca autoritatile romane sa mai formuleze cereri suplimentare, mai ales ca punctul de vedere al Bucurestiului a fost spus si reluat de nenumarate ori, anume ca nu au existat inchisori secrete ale CIA in Romania.

DECLARATII HRW. In timp ce seful diplomatiei romane isi pastreaza discursul public despre inexistenta inchisorilor secrete in Romania si minimizeaza, potrivit Mediafax, importanta scandalului avioanelor-fantoma, declarand, sambata, ca totul este de fapt "o furtuna intr-un pahar cu apa", John Sifton, expert HRW in contraterorism, sustine ca are informatii de la surse guvernamentale americane potrivit carora prizonieri suspectati de terorism ar fi putut fi transportati si detinuti in Romania pentru o scurta perioada de timp. "Este posibil ca SUA sa fi folosit bazele pe care le-a avut in Romania pentru a detine prizonieri fara ca Guvernul roman sa aiba cunostinta. Un lucru similar s-a intamplat in Thailanda, unde au existat prizonieri intr-o baza militara a SUA, iar Guvernul thailandez nu a stiut acest lucru", a declarat Sifton postului de radio Romania Actualitati.

Seful diplomatiei americane, trimis in Europa sa calmeze spiritele, urma sa dea aseara cateva declaratii inainte de decolarea din America. Uniunea Europeana, Consiliul Europei si fiecare tara in parte asupra careia au fost ridicate suspiciuni asteapta clarificari de la Condoleezza Rice. Raspunsuri care risca sa fie foarte vagi.

EMOTIE
"Este pentru prima data cand puterea armata a SUA va fi pe teritorul romanesc. In fine se va intampla ceea ce altii au asteptat decenii sa se intample - Vin americanii!" - Mihai Razvan, Ungureanu ministrul roman de Externe

ZBORURI
Berlinul dispune de o "lista detaliata" cu cel putin 437 de zboruri secrete ale avioanelor CIA in spatiul aerian german. Potrivit revistei Der Spiegel, lista a fost furnizata de Serviciile de securitate a navigatiei aeriene germane, in urma unei cereri adresate de grupul parlamentar al Partidului de Stanga. Peste 300 de avioane utilizate de CIA au aterizat in Europa, intre care 96 in Germania, 80 in Marea Britanie, 15 la Praga, 2 in Franta si unul in Polonia, scrie ziarul britanic The Guardian, bazandu-se pe informatii obtinute de la aviatia civila americana. (Anca Aldea)

"ACCES LIBER" LA ESCALE
Autoritatile de la Londra au acordat Agentiei Centrale de Informatii (CIA) "liber acces" pe aeroporturile militare britanice pentru transportul detinutilor suspectati de terorism. Presa britanica a publicat ieri mai multe fotografii realizate de functionari care se ocupa cu observarea zborurilor. In imagini sunt prezentate trei avioane americane pe trei aeroporturi scotiene - Edinburgh, Prestwick si Glasgow - la 20 iunie 2004, 13 noiembrie 2004 si, respectiv 16 septembrie 2005. Potrivit revistei britanice Mail on Sunday, jurnalistii au descoperit registre de zbor ale bazei Aviatiei Regale Britanice din orasul Northolt, situat la nord-vest de Londra. Documentele "sugereaza complicitati guvernamentale la cel mai inalt nivel, la operatiunea secreta a CIA". Marea Britanie a transmis, in numele Uniunii Europene, o scrisoare la Washington pentru a cere lamuriri. (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: externe romania ungureanu