x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vocea Rusiei: "Transnistria cere Dumei de la Moscova alipirea la Federaţia Rusă"

Vocea Rusiei: "Transnistria cere Dumei de la Moscova alipirea la Federaţia Rusă"

18 Mar 2014   •   10:13
Vocea Rusiei: "Transnistria cere Dumei de la Moscova alipirea la Federaţia Rusă"
UPDATE 12:27 - Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că intenţia Rusiei de a anexa Crimeea ar reprezenta o încălcare gravă a dreptului internaţional.

Timofti a mai catalogat drept neconstituţional referendumul din Crimeea, în care 96,6% dintre alegători au votat pentru alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia.

"Nu recunoaştem aşa numitul referendum din Crimeea. Moldova reconfirmă suveranitatea Ucrainei în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional. Posibila decizie a Federaţiei Ruse de a anexa Crimeea la teritoriul său va constitui o gravă încălcare a dreptului internaţional. Mi-a plăcut foarte mult o adresare făcută de cetăţenii Ucrainei către conducerea Republicii Moldova. Ei apreciază poziţia luată de Moldova faţă de acest conflict care a apărut pe neaşteptate. El nu face bine nici Rusiei, nici Ucrainei şi nici Republicii Moldova, că toţi suntem afectaţi", a mai spus preşedintele moldovean.

Acesta a accentuat că alipirea Transnistriei la Rusia este un pas greşit.

El a mai precizat că Moldova are nevoie de stabilitate şi este nevoie de calm pentru a putea semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

"Prioritatea mea a fost şi este să asigurăm în Moldova un climat de linişte şi de stabilitate pe fondul căruia să ne putem dezvolta instituţiile şi economie şi a asigura procesul de integrare europeană. Fără o atmosferă calmă nu am fi ajuns acum în pragul semnării acordului de asociere cu UE. Am accentuat foarte mult pe relaţiile bilaterale cu alte state, mai cu seamă cu vecinii noştri", a spus Timofti.

--------------------------------

Publicaţia Vocea Rusiei care-l citează pe şeful parlamentului din Transnistria susţine că acesta a cerut Dumei de la Moscova iniţierea unui document care să permită republicii separatiste alipirea la Rusia.

Mai precis, actul ar urma să simplifice modalitatea prin care Transnistria s-ar putea alipi la Rusia. Solicitarea a urmat după un proiect de lege propus de deputaţii Partidului Rusia Dreaptă cu privire la simplificarea procedurii de anexare a noilor teritorii la Federaţia Rusă.

Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Serghei Pirojkov a declarat că "după ce Rusia va ocupa un teritoriu din Ucraina, va dori şi regiunea transnistreană".  

×
Subiecte în articol: Vocea Rusiei Transnistria Rusia