x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Von der Leyen depinde de București

Von der Leyen depinde de București

30 Oct 2019   •   20:30
Von der Leyen depinde de București
Sursa foto: European Union

Posibilitatea ca Ursula von der Leyen să devină în acest an preşedinte al Comisiei Europene depinde de capriciile politicii româneşti, a comentat ieri politico.eu, referindu-se la evoluţiile din România, care afectează calendarul preluării mandatului de către viitorul executiv al Uniunii Europene.

„În ceea ce a fost o sincronizare groaznică pentru Von der Leyen, în această lună guvernul român a căzut după ce premierul social-democrat Viorica Dăncilă a pierdut votul de încredere din partea parlamentului. În absenţa unui guvern cu atribuţii depline, nu există cineva care să nominalizeze un comisar european. Aceasta este o problemă pentru Von der Leyen, întrucât alegerea iniţială a Bucureştiului (Rovana Plumb, n.red.) a fost respinsă de Parlamentul European, iar o a doua nu a fost oficial acceptată. România nu este singura provocare pentru Ursula von der Leyen: candidaţii ungar şi francez au fost de asemenea respinşi, iar înlocuitorii lor încă trebuie să parcurgă procesul de confirmare. Apoi, există Regatul Unit, căruia i s-a transmis să facă o nominalizare de comisar european în schimbul acordării unei amânări a Brexitului”, scrie site-ul specializat în afaceri europene. Acesta aminteşte că parlamentul de la Bucureşti va supune la vot noul guvern pe 4 noiembrie, dar menţionează că rezultatul încă este dificil de prognozat.

 

În cel mai optimist scenariu pentru Ursula von der Leyen, un guvern condus de Partidul Naţional Liberal (PNL) va obţine sprijinul unei majorităţi a parlamentarilor și procedura nominalizării unui comisar ar fi mai rapidă.

 

 

×
Subiecte în articol: Ursula von der Leyen