x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vona Gabor va participa la tabăra de vară Jobbik de la Gheorgheni: “Îi voi răspunde lui Orban”

Vona Gabor va participa la tabăra de vară Jobbik de la Gheorgheni: “Îi voi răspunde lui Orban”

de Istvan Deak    |    05 Aug 2013   •   11:33
Vona Gabor va participa la tabăra de vară Jobbik de la Gheorgheni: “Îi voi răspunde lui Orban”

Preşedintele partidului extremist Mişcarea pentru Ungaria Jobbik, Vona Gabor, va fi prezent sâmbătă la tabăra de vară a organizaţiei de tineret a partidului, eveniment ce va avea loc începând de marţi până duminică în localitatea Borzont, de lângă Gheorgheni, în judeţul Harghita. “Pentru a şasea oară voi fi invitatul taberei de vară EMI, care pentru mine reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente ale anului. Având în vedere că nu demult, tot în Ardeal, premierul ungar a ţinut un discurs la Băile Tuşnad şi a făcut o serie de afirmaţii, mă simt obligat să reacţionez. De aceea aştept cu nerăbdare weekendul viitor. O să am multe de spus. Puteţi fi siguri de asta”, a notat Vona pe pagina sa de Facebook. Evenimentul este promovat de site-ul emitabor.hu printr-o hartă a Ungariei Mari.

Intrare pe bază de bilet
Dacă tabăra de vară a Fidesz, “Tusvanyos”, la care a participat şi premierul ungar Viktor Orban, a fost un eveniment public, cu o asistenţă totală ce a depăşit  40.000 de oameni, tabăra de vară “EMI”, organizată de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) şi de Asociaţia Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), va avea loc pe un teren privat, iar intrarea se va face pe bază de bilet şi înregistrare. Un bilet pentru o zi în tabără costă 21 RON, în timp ce o persoană dornică să petreacă cinci zile în tabără va scoate din buzunar 93 RON. Conform organizatorilor, voia bună în tabără va fi asigurată prin concertele mai multor formaţii apreciate în Ungaria, printre care şi cei de la Karpatia, aprig contestaţi în România pentru melodia lor: ”Să piară Trianonul. Transilvania va mai fi a Ungariei”.

“Cortul autonomiei”
La sugestia CNS, unul dintre corturile evenimentului a fost denumit al autonomiei. “Având în vedere că Tinerii Maghiari din Ardeal şi Consiliul Naţional Secuiesc au ca scop declarat popularizarea organizaţiilor care susţin autonomia Ţinutului Secuiesc, a fost o decizie firească ca şi în acest an reprezentanţii CNS să se ocupe de dezbaterile şi invitaţiile din cortul Autonomiei. Ziua de 11 august a fost declarată ziua autonomiei în tabăra EMI”, scrie alfahir.hu, publicaţie apropiată partidului Jobbik. Printre cei care au confirmat prezenţa se află parlamentarul Marc Gafarot i Monjo din partea Partidului Convergenţa Democratică din Catalunia. Acesta a fost prezent şi la mitingul autonomist de la Târgu-Mureş din data de 10 martie, unde a declarat că susţine autonomia secuilor şi vrea să ajute la elaborarea unei strategii pentru obţinerea ei. În cadrul taberei EMI, el va susţine o prelegere cu tema “Este pregătită Catalunia pentru independenţă?”. În discursul său, el va dezbate mai multe teme precum “autodeterminarea catalanilor” şi “paralele cu eforturile de obţinere a autonomiei secuilor”. Nu vor lipsi nici reprezentanţii Tirolului de Sud şi al Ţării Bascilor, Philipp Erschbaumer, respectiv Miren Martiarena.

La eveniment şi-au anunţat deja prezenţa simpatizanţi Jobbik din ţară şi din străinătate, dar si gruparea radicală HVIM, Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate. Pe scena cortului “Autonomiei” vor lua cuvântul Biro Zsolt, preşedinte Partidul Civic Maghiar (PCM), Mezei Janos, primarul din Gheorgheni, Toro Tibor, preşedintele  Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Izsak Balazs, preşedinte CNS, şi Borboly Csaba (UDMR), preşedintele Consiliului Judetean Harghita.

Grupare paramilitară pentru securitate
Echipa Jobbik care se va deplasa în tabăra EMI va fi compusă din preşedintele Vona Gabor, prim-vicepreşedintele Balczo Zoltan (vicepreşedinte al Parlamentului ungar), preşedintele cabinetului pentru politica naţională Szavay Istvan şi preşedintele organizaţiei de tineret Farkas Gergely. Sâmbătă, 10 august, de la ora 12, Vona va susţine o conferinţă de două ore cu tema: ”Europa sau Uniunea”. Site-ul Jobbik anunţă şi prezenţa unei grupări paramilitare. “Pentru liniştea taberei va fi răspunzătoare gruparea Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület (National Protection Force Heritage And Civil Guard Association), afiliată la Garda Maghiară, în fruntea cărora se vor afla vicepreşedintele Jobbik, Gyure Csaba, şi parlamentarul Jobbik, Kiss Sandor”. 

×