x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Voronin a legalizat frauda electorală înainte de a fi declarat tiran

Voronin a legalizat frauda electorală înainte de a fi declarat tiran

de Vitalie Calugareanu    |    23 Apr 2009   •   00:00

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a validat aseară alegerile parlamentare din 5 aprilie câştigate de comunişti (60 de mandate de deputat din totalul de 101). Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, Curtea Constituţională a comis o ilegalitate.



"Ea nu era în drept să valideze alegerile, din moment ce Curtea de Apel Chişinău nu s-a pronunţat încă asupra contestaţiei privind fraudarea alegerilor." Ghimpu a spus că a prezentat Curţii de Apel dovezi clare despre furtul a peste 20 mii de voturi în numai zece raioane (23% din numărul total al secţiilor de votare). Curtea Constituţională a respins însă, fără explicaţii, cererea Opoziţiei de amânare a validării alegerilor.

Ca să fardeze cumva presupusa fraudă electorală, liderul comunist, Vladimir Voronin, a cerut anterior Curţii Constituţionale să dispună renumărarea voturilor - lucru care s-a întâmplat imediat. Miercuri, acelaşi complet de judecători ai Curţii Constituţionale a validat scrutinul.

PROCEDURĂ INUTILĂ, RISIPĂ DE BANI. Liderii Opoziţiei au declarat că renumărarea voturilor a fost o procedură inutilă şi o risipă de bani care nu avea cum să scoată la iveală fraudarea alegerilor. Opoziţia a contestat la Curtea de Apel includerea în listele de votanţi a zeci de mii de morţi care "au votat", precum şi votul multiplu.

Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa Moldova Noastră au anunţat că, în cazul în care instanţa nu le va da câştig de cauză, vor încerca să obţină alegeri parlamentare anticipate prin boicotarea alegerii în Legislativ a noului şef al statului. Pentru alegerea noului preşedinte, comuniştilor nu le ajunge un vot, ei având doar 60 de mandate. Presa de la Chişinău a lansat supoziţia că liderul comunist fie "va cumpăra" acest vot, prin negocieri directe cu unul din deputaţii din tabăra opoziţiei, fie prin şantaj. În acest sens, merită atenţie recenta arestare a lui Gabriel Stati, fiului miliardarului Anatol Stati, directorul companiei Ascom, care se ocupă cu extracţia petrolului în Kazahstan. Presa scrie că Voronin ar fi dispus să-l elibereze pe Gabriel Stati, pe care îl acuză de finanţare a presupusei "tentative de lovitură de stat" din 7 aprilie, dacă tatăl, Anatol Stati, va convinge un deputat din Opoziţie să voteze pentru candidatul comunist la preşedinţia Moldovei.

SEMNE DIN OCCIDENT. Dar de ce s-au grăbit comuniştii să obţină validarea rezultatelor alegerilor? Pentru că semnalele de alarmă trimise spre Occident şi Uniunea Europeană de către Opoziţie şi societatea civilă privind fraudarea alegerilor şi torturarea tinerilor protestatari de către poliţie încep să ajungă la destinaţie, iar reacţiile internaţionale care se aşteaptă ar putea accentua atât frauda electorală regizată de comunişti, cât şi caracterul criminal al regimului de la Chişinău.

Miercuri, premierul Cehiei, Mirek Topolanek, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii Europene, s-a aflat la Chişinău, pentru a se documenta asupra evoluţiei evenimentelor după alegerile din 5 aprilie. Oficialul ceh a ţinut neapărat să se întâlnească mai întâi cu liderii partidelor de Opoziţie la Ambasada Cehiei din Chişinău, apoi cu Vladimir Voronin. De asemenea, evenimentele postelectorale din Republica Moldova vor fi discutate săptămâna aceasta în Parlamentul European, iar săptămâna viitoare la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Oficiul pentru comunicare internaţională şi drepturile omului (HRICO/OCIDO) a difuzat un comunicat în care susţine că "acuzaţia privind fraudarea alegerilor din 5 aprilie este plauzibilă" şi recomandă repetarea scrutinului. De asemenea, organizaţia sesizează Comisia Europeană, Consiliul Europei, OSCE, precum şi alte organizaţii naţionale şi internaţionale să intervină pentru protecţia manifestanţilor arestaţi la Chişinău şi pentru a determina anchetarea efectivă a fraudei electorale reclamate, inclusiv situaţia a 183.000 de persoane decedate în ultimii 15-20 de ani, despre care s-a raportat ca ar fi votat valabil în ziua alegerilor.

La rândul său, Misiunea OSCE de monitorizare a alegerilor, care anterior dăduse o apreciere pozitivă scrutinului din 5 aprilie, a prezentat un raport preliminar postelectoral în care se menţionează că autorităţile de la Chişinău au confirmat decesul unei persoane, în urma protestelor din 7 aprilie. În raport nu se precizează despre care dintre cei trei tineri decedaţi este vorba, în condiţiile în care oficial s-a declarat că aceştia au murit intoxicaţi, electrocutaţi şi strangulaţi.

×
Subiecte în articol: externe