x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Voronin flirtează cu Filat ca să spargă alianţa liberală

Voronin flirtează cu Filat ca să spargă alianţa liberală

de Vitalie Calugareanu    |    14 Feb 2011   •   20:41

La sfârşitul săptămânii trecute, lide­rul comunist Vladimir Voronin a fă­cut o declaraţie surprinzătoare. El a spus că a avut câteva întâlniri cu lide­rul PLDM, premierul Vlad Filat, lă­sând să se înţeleagă că i-ar plăcea o coaliţie cu acest partid, deoarece, îm­preună, ar avea suficiente voturi în Parlament ca să aleagă şeful statului: „Liberal-democraţii deţin în Par­la­mentul actual 32 de mandate şi noi (comuniştii – n.n.) 42. Care mai este rostul să discuţi cu alte partide mi­cuţe?”, s-a întrebat Voronin. Pentru ca preşedintele să poată fi ales sunt ne­cesare 61 de voturi favorabile.

Cele trei partide care formează Alianţa pentru Integrare Europeană (PLDM, PL şi PD) au doar 59 de mandate. Pre­mierul moldovean Vlad Filat a re­cunoscut că s-a întâlnit de câteva ori cu liderul comunist, dar a preci­zat că aceste întâlniri nu au dus la schimbări de poziţie nici de o parte, nici de cealaltă: „Niciodată nu am avut întâlniri prin păduri sau prin alte locuri ascunse. Întâlnirile pe care le-am avut cu Voronin au fost la se­diul PLDM, la Guvern şi o întâlnire la sediul Partidului Comuniştilor. Am vor­bit despre situaţia politică şi po­sibi­litatea alegerii şefului statului. Schimbul de opinii a avut loc, dar po­ziţiile au rămas aceleaşi”, s-a justi­ficat Vlad Filat.

Analiştii politici moldoveni Petru Bo­gatu şi Nicolae Negru au men­ţio­nat că „este regretabil că Filat nu şi-a anunţat colegii de alianţă despre îmtâlnirile pe care le-a avut cu Vo­ro­nin”. Acest lucru, în opinia lor, poate submina Alianţa pentru Integrare Eu­ropeană. „Nu este exclus ca PLDM să ameţească din cauza suc­ces­ului şi a atenţiei pe care i-o acordă comuniştii şi, în mod spcial, Vladimir Voronin”, susţin cei doi analişti. La rândul său, liderul PD Marian Lupu, a declarat că nu l-ar deranja întâlniri­le dintre Filat şi Voronin dacă acestea ar fi anunţate.

×
Subiecte în articol: externe