x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Voronin, la muntele Athos

Voronin, la muntele Athos

11 Mai 2004   •   00:00

Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a fost saptamana trecuta in pelerinaj la muntele Athos. Bineinteles, presa de la Chisinau nu a trecut peste eveniment fara a-l comenta ironic.

LAVINIA TUDORAN

VIZITA DE LUCRU? Gazetarii de la saptamanalul Timpul se intreaba daca a fost o vizita de lucru, asa cum a anuntat presedintia de peste Prut sau, mai degraba, o excursie. Ajuns pe pamant elen, la aeroport, Voronin a declarat ca scopul deplasarii sale este „de a urca pe muntele sfant Athos", scrie Timpul, care concluzioneaza: pe presedinte l-a luat gura pe dinainte.

Din aceeasi publicatie aflam ca liderul comnuist si-a atins scopul. A urcat pe culmea sfanta si a vizitat mai multe manastiri, printre care si Zografu, cea mai mare ctitorie romaneasca de pe Athos, restaurata de Stefan cel Mare. Ziaristii povestesc ca Voronin a facut si cadouri: biblii publicate la Chisinau, pe a caror foaie de titlu se gaseste si numele premierului moldovean, Vasile Tarlev, dar si monede speciale, pe care au fost gravate manastiri si biserici de peste Prut.

AVERTISMENT. Un detaliu semnificativ a fost schimbarea brusca a vremii in dimineata in care Voronin trebuia sa ajunga cu iahtul la muntele Athos. Ploua de parca se sparsese cerul si s-a pornit o furtuna groaznica. Dumnezeu i-a transmis presedintelui un avertisment, noteaza Timpul. Jurnalistii se intreaba daca Voronin a plecat pe bani publici in Grecia. Din delegatia presedintelui au facut parte persoane cu afaceri grele la Chisinau. Intre acestea si un bussinesman grec, la vila caruia a stat Voronin.

×
Subiecte în articol: externe voronin