x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Voronin vrea să scoată "Limba romănă" din invăţămănt

Voronin vrea să scoată "Limba romănă" din invăţămănt

de Vitalie Calugareanu    |    13 Dec 2007   •   00:00
Voronin vrea să scoată "Limba romănă" din invăţămănt
Corespondenţa din Chişinău
Incă un atac al preşedintelui comunist Vladimir Voronin la adresa romănismului. După ce a scos, in 2007, "Istoria Romănilor" din şcolile romăneşti din Basarabia, liderul de la Chişinău a dispus inlocuirea disciplinei "Limba romănă" cu cea de "limbă moldovenească". Comanda politică a liderului comunist urmează a fi implementată de la 1 septembrie 2008. In anul 2002, o incercare similară a comuniştilor a scos in stradă zeci de mii de studenţi, elevi, profesori şi părinţi.


IN FIEF RUSOFON. Fiind conştient de reacţia pe care ar putea-o provoca lansarea unei astfel de iniţiative la Chişinău, unde comuniştii nu s-au bucurat niciodată de un sprijin electoral masiv, Vladimir Voronin şi-a făcut publică intenţia la Bălţi, in cel mai rusificat oraş din Republica Moldova, unde, la alegerile locale din anul curent, candidatul comunist la funcţia de primar a obţinut peste 70% din voturi. Liderul comunist a cerut inlocuirea in invăţămănt a "Limbii romăne" cu cea "moldovenească" la o intrunire cu autorităţile publice locale de la Bălţi, la care presa nu a avut acces. Sarcina de a asigura instituţiile de invăţămănt "cu manuale corespunzătoare", Vladimir Voronin şi-a asumat-o personal.


IMPLEMENTARE. Potrivit unui ziar local de la Bălţi, finanţat de Partidul Comuniştilor, responsabil de implementarea noii comenzi politice a preşedintelui Voronin, a fost numit primarul de Bălţi, Vasili Panciuk. Acesta a declarat presei că solicitarea şefului statului "este una firească". "Nu este vorba de o indicaţie, ci de respectarea Constituţiei, in care este scris că limba de stat este limba moldovenească. In plus, a adăugat edilul comunist, limba moldovenească a fost trecută in registrul Consiliului Europei, adică a fost legiferată in plan internaţional".


Solicitat să comenteze noua iniţiativă antiromănească a liderului comunist prorus de la Chişinău, şi scriitorul basarabean Ion Hadărcă a atras atenţia asupra acestei greşeli regretabile comise la nivel internaţional: "Aceasta este consecinţa unei greşeli comise la Bruxelles, acolo unde au fost semnate nişte documente care legitimau Pactul de colaborare dintre Republica Moldova şi UE cu participarea Romăniei. Autorităţile romăne au fost puse in situaţia delicată de a recunoaşte aceste documente şi, in felul acesta, a recunoaşte şi sintagma respectivă (de "limba moldovenească" - n.n.) inclusă acolo la insistenţa autorităţilor moldovene".


CONDAMNARE. Mai mulţi directori de licee şi profesori de limbă romănă de la Bălţi au condamnat deja iniţiativa lui Vladimir Voronin. Ei au spus că nu vor merge niciodată peste adevărul ştiinţific şi nu vor accepta să mai facă un pas inapoi in era sovietică. In prezent, la Bălţi, oraş cu administraţie comunistă, funcţionează şase şcoli cu predare in limba romănă şi nouă cu predare in limba rusă. Nici o formaţiune politică de opoziţie de la Chişinău nu a reacţionat la intenţia comunistului Vladimir Voronin de a scoate "Limba romănă" din invăţămăntul din Republica Moldova.

×
Subiecte în articol: externe voronin vlad limba