x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vortexul polar a paralizat Chicago. E mai frig decât la Polul Nord. Temperaturi de -58 de grade

Vortexul polar a paralizat Chicago. E mai frig decât la Polul Nord. Temperaturi de -58 de grade

de Emil Neacşu    |    30 Ian 2019   •   15:20
Vortexul polar a paralizat Chicago. E mai frig decât la Polul Nord. Temperaturi de -58 de grade

Nordul Statelor Unite este paralizat de câteva zile de un val de frig de provenienţă polară. Temperaturile au scăzut, la Chicago, până la minus 35 de grade Celsius, astfel încât în acest oraş este mai frig chiar şi decât la Polul Nord. Milioane de oameni se confruntă cu acest ger considerat neobişnuit de meteorologi. Este atât de frig încât şcolile din Chicago s-au închis, iar serviciile poştale au fost oprite în cinci state din nordul Statelor Unite. 

De asemenea, din cauza gerului cumplit, angajaţii Căilor Ferate au fost nevoiţi să toarne benzină pe şinele de tren şi să-i dea foc pentru a topi gheaţa, astfel încât să nu fie blocată de tot şi circulaţia trenurilor. Dar şi aşa, peste 1.500 de curse cu trenul au fost anulate, majoritatea cu plecare sau cu sosire în Chicago.  

Autorităţile americane au anunţat că, din cauza vortexului polar, au fost anulate peste 2.700 de curse aeriene. Circulaţia se desfăşoară cu dificultate şi pe şosele, din cauza poleiului. 

În aceste condiţii dificile au fost confirmate oficial cel puţin patru decese, între care şi un bărbat ucis de un plug de deszăpezire în regiunea Chicago. Un alt bărbat a murit de frig într-un garaj, în timp ce pe o şosea din Indiana au fost descoperite două persoane decedate într-o maşină răsturantă şi care derapase pe gheaţă. Echipajele speciale din mai multe state americane depun eforturi pentru a-i aduna pe oamenii străzii şi a-i trimite în adăposturi încălzite.

Primarul din Chicago, Emanuel Rahm, a anunţat că va transforma cinci autobuze în adăposturi mobile pentru oamenii străzii. Aceştia vor fi încurajaţi să urce în aceste autobuze, la căldură, unde vor fi verificaţi de asistende medicale angajate de Primărie. 

Meteorologii atrag atenţia că Furtuna Jayden se va extinde şi spre Coasta de Est a Americii şi va lovi mai mult ca sigur şi oraşul New York, unde joi dimineaţă temperaturile vor ajunge la minus 20 de grade Celsius. Mai grav este că în anumite regiuni din centrul Statelor Unite temperaturile vor depăşi minus 50 de grade, cea mai coborâtă temperatură fiind aşteptată la Grand Forks, de MINUS 58 de grade

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: vortex polar chicago