x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Votul de noapte

Votul de noapte

de George Daniel Ripa    |    22 Oct 2007   •   00:00
Votul de noapte
Sursa foto: PETR DAVID JOSEK/

Polonezii au votat ieri in cadrul alegerilor legislative, insă se prefigurează deja un scrutin marcat de scandaluri, după ce Comsia Electorală a prelungit votul in unele secţii pănă tărziu in noapte.

Varşovia - Prezenţă peste aşteptări la urne


Polonezii au votat ieri in cadrul alegerilor legislative, insă se prefigurează deja un scrutin marcat de scandaluri, după ce Comsia Electorală a prelungit votul in unele secţii pănă tărziu in noapte.

Polonezii ar fi trebuit să afle aseară la ora locală 20:00 (21:00, ora Romăniei), rezultatul scrutinului legislativ la care se prezentase, pănă la ora oficială de inchidere a urnelor, 55,3% din electorat. Surpriză insă, la ora la care televiziunea publică ar fi trebuit să anunţe rezultatul alegerilor, unul dintre oficialii Comisiei Electorale de la Varşovia a declarat că mass-media nu pot publica incă sondajele realizate la ieşirea de la urne.

Surpriza şi mai mare a intervenit la aproximativ o oră de la momentul inchiderii urnelor, cănd Jan Kacprzak, oficialul CE, a anunţat că "anumite birouri electorale din Gdansk şi din Varşovia au fost obligate să işi prelungească programul", informa AFP. Mai devreme apăruseră informaţii că la secţiile de votare incă se livrau buletine de vot, cele pregătite nefiind suficiente.

EMBARGO. La aproape două ore din momentul in care intreaga lume ar fi trebuit să afle rezultatul alegerilor, acelaşi oficial de la CEC a anunţat că organismul a "impus un embargo pe publicarea tuturor sondajelor realizate la ieşirea de urne, cu scopul de a prelungi operaţiunile de votare de la Varşovia". CE nu a anunţat insă ora la care urnele urmau in cele din urmă să fie inchise. Principalele partide care şi-au disputat supremaţia sunt Lege şi Justiţie, condus de fraţii Lech şi Jaroslaw Kaczynski - preşedintele, respectiv premierul de la Varşovia - şi partidul Platforma Civică condusă de liberalul Donald Tusk. Sondajele preelectorale dădeau favorită formaţiunea Platforma Civică.

Azi-noapte, la inchiderea ediţiei, polonezii incă puneau ştampile pe buletinele de vot, cel puţin dacă dăm crezare Comisiei Electorale poloneze.

george.ripa@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe