x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O bancă de stat din Rusia a împrumutat din greșeală 12 miliarde de dolari unei țări sărace din Africa

O bancă de stat din Rusia a împrumutat din greșeală 12 miliarde de dolari unei țări sărace din Africa

28 Noi 2018   •   21:21
O bancă de stat din Rusia a împrumutat din greșeală 12 miliarde de dolari unei țări sărace din Africa

Republica Centrafricană s-a îmbogățit peste noapte, cel puțin pe hârtie. Evenimentul a avut loc după ce banca de stat a Rusiei, VTB, a raportat că a împrumutat statului african 12 miliarde de dolari. Mai apoi, banca a spus că a fost o eroare de tipar și că acel împrumut nu există.

Împrumutul a fost menționat în raportul financial trimestrial publicat de banca rusească. În dreptul Republicii Centrafricane era scrisă suma de 801,933,814,000 de ruble (12 miliarde de dolari) – de 6 ori mai mare decât PIB-ul anual al țării.

Conform The Moscow Times, banca a zis că împrumutul către fosta colonie franceză nu a existat de fapt în realitate.

„Banca VTB nu are un astfel de contact cu Republica Centrafricană. Cel mai probabil, este cazul unei greșeli de tipar a sistemului” a spus creditorul rus.

Purtătorul de cuvânt al țării africane, Ange Maxime Kazagui, a spus: „Eu nu dețin acea informație. Însă nu sună credibil, pentru că suma este peste capacitatea de îndatorire a Republicii”.

„Suntem membri ai FMI. Când un membru FMI vrea să se împrumute, trebuie să discute asta cu FMI”.

Republica Centrafricană este o țară cu 5 milioane de locuitori, care se recuperează după un conflict între secte. Aceasta are un PIB anual de 1,95 de miliarde de dolari, conform Băncii Mondiale.

×
Subiecte în articol: republica centrafricană FMI vtb Moscova