x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vulcanul islandez Katla ameninţă cu o erupţie ce poate fi catastrofală pentru întreaga planetă

Vulcanul islandez Katla ameninţă cu o erupţie ce poate fi catastrofală pentru întreaga planetă

02 Dec 2011   •   10:45
Vulcanul islandez Katla ameninţă cu o erupţie ce poate fi catastrofală pentru întreaga planetă

Cel de-al patrulea vulcan ca marime al planetei este pe cale sa erupa. Specialistii se tem ca eruptia vulcanului Katla ar putea sa o depaseasca in amploare pe cea de anul trecut a lui Eyjafjallajokull, care a dat peste cap aproape tot traficul aerian din emisfera nordica a planetei.

Katla are un crater de aproape 10 kilometri, iar euptia acestuia ar putea provoca inundatii catastrofale, provocate de topirea ghetii, apa ce s-ar revarsa in Oceanul atlantic, scrie Green Report.

Vulcanul se afla sub apele inghetate din sud-estul Islandei si si-a intensificat activitatea din luna iulie. Vulcanologii se tem ca aceasta intensificare a activitatii seismice indica iminenta unei eruptii.

"Nu putem exclude posibilitatea unei eruptii mai mari. Katla este un vulcan foarte activ si versatil. Are o lunga istorie de eruptii de proportie, unele dintre ele cauzand pagube considerabile", a subliniat Pall Einarsson pentru BBC.

×
Subiecte în articol: vulcan islanda katla