x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata chineză iubeşte PACEA. Ce face cea mai mare armată din lume de Ziua Porţilor Deschise

Armata chineză iubeşte PACEA. Ce face cea mai mare armată din lume de Ziua Porţilor Deschise

22 Iul 2014   •   15:55
Armata chineză iubeşte PACEA. Ce face cea mai mare armată din lume de Ziua Porţilor Deschise

Armata Populară de Eliberare (APL) a Chinei a organizat azi la Beijing o zi a porţilor deschise, o decizie rară, prezentând presei chineze şi străine câteva dintre dronele şi blindatele sale şi insistând totodată asupra obiectivelor sale paşnice, relatează AFP.

Recunoscută de obicei pentru opacitatea sa, armata chineză a vrut cu certitudine să se arate mai deschisă, propunând mass-media să intervieveze cadeţi, instructori şi comandanţi de la una din academiile sale de la sud-vest de capitală.

'Cel mai important este să construim o încredere reciprocă', a declarat pentru AFP Liu Degang, vicepreşedinte al academiei, insistând asupra faptului că armata chineză se antrenează 'ca orice altă armată din lume'.

'Preţuim pacea', a adăugat el, în timp ce militarii prezenţi prezentau manevrele unei coloane de zece tancuri.

Printre evenimentele propuse a figurat dansul realizat de trei mici roboţi în aer pe 'Waka Waka', melodia oficială a Cupei Mondiale de Fotbal din 2010, care a fost interpretată de cântăreaţa columbiană Shakira.

Versurile cântecului, care a fost difuzat marţi în limba chineză, au fost totuşi schimbate, făcându-se acum referire la soldaţi.

Armata chineză, cea mai mare din lume ca efective, a avut parte în ultimii ani de o creştere a bugetului său într-un ritm mai ridicat decât cel al PIB-ului Chinei.

China se dotează de altfel cu armamente tot mai sofisticate şi lucrează la programe emblematice, precum cele privind avioane de vânătoare invizibile sau rachete care pot lovi nave de război de la mii de kilometri distanţă.

În acelaşi timp, Beijingul insistă că tehnologia sa militară, acuzată că este cu decenii în spatele celei a SUA, şi că modernizarea armatei sale au ca unic scop 'apărarea naţională'.


[foto: Wikipedia]

×
Subiecte în articol: armata chineza ziua portilor deschise