x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Washingtonul se pregăteşte să anunţe cel mai mare pachet de sancţiuni împotriva Coreii de Nord

Washingtonul se pregăteşte să anunţe cel mai mare pachet de sancţiuni împotriva Coreii de Nord

23 Feb 2018   •   10:16
Washingtonul se pregăteşte să anunţe cel mai mare pachet de sancţiuni împotriva Coreii de Nord

Statele Unite urmează să anunţe cel mai mare pachet de sancţiuni de până acum împotriva Coreii de Nord pentru a face în continuare presiuni asupra Phenianului în legătură cu programele sale nuclear şi balistic, în timp ce Coreea de Sud se pregăteşte pentru noi discuţii cu oficiali nord-coreeni, relatează vineri Reuters.

Sancţiuni mai dure pot pune în pericol cea mai recentă detensionare în relaţiile dintre cele două Corei care se pregătesc să creeze condiţiile necesare organizării unui summit între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

Un oficial important din cadrul administraţiei americane a declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, că noile măsuri avute în vedere reprezintă "cel mai mare pachet de sancţiuni împotriva regimului nord-coreean", fără a oferi alte detalii.

Vicepreşedintele american Mike Pence a sugerat un astfel de plan în urmă cu două săptămâni la Tokyo, înainte de vizita în Coreea de Sud pentru Jocurile Olimpice de la Pyeongchang.

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a declarat că sprijină "un climat cald de reconciliere şi dialog" cu Seulul după ce o delegaţie nord-coreeană, din care a făcut parte şi sora sa, s-a întors de la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud.

Anul trecut, Coreea de Nord a lansat zeci de rachete şi cel de-al şaselea şi cel mai mare test nuclear, sfidând sancţiunile ONU. Cu toate acestea, Phenianul nu a mai efectuat lansări de rachete din noiembrie anul trecut.

Noile sancţiuni americane vor fi anunţate în timp ce fiica preşedintelui Donald Trump, Ivanka, se află în vizită în Coreea de Sud pentru a participa la o cină cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi la ceremonia de închidere a JO de Iarnă.

Vizita ei coincide cu cea a unui oficial nord-coreean, Kim Yong Chol, acuzat pentru scufundarea în 2010 a unei nave sud-coreene în care şi-au pierdut viaţa 46 de marinari. Şi delegaţia acestuia se va întâlni cu Moon.

Preşedinţia sud-coreeană a afirmat că pentru moment nu există oportunităţi pentru o întrevedere între oficiali americani şi nord-coreeni.AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua sanctiuni coreea de nord