x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe WikiLeaks: Guvernul din Bolivia, în spatele complotului din 2009 în care a fost ucis şi un român

WikiLeaks: Guvernul din Bolivia, în spatele complotului din 2009 în care a fost ucis şi un român

31 Dec 2010   •   14:33

Guvernul bolivian a fost în spatele complotului din Bolivia din 2009 în care au fost ucişi trei mercenari, între care şi românul de origine maghiară Arpad Magyarosi. Este o nouă dezvăluire a WikiLeaks care citează o notă a însărcinatului american cu afaceri din La Paz din acea vreme, Kris Urs. El menţionează că serviciile secrete boliviene au înscenat şi planificat toată operaţiunea în şase luni pentru a justifica apoi înlăturarea liderilor opoziţiei de la Santa Cruz.

În telegramele americane publicate de El Pais şi preluate de presa din La Paz, însărcinatul cu afaceri american evoca, la mijlocul lui 2009, confuzia din jurul presupusului complot şi absenţa "dovezilor" Guvernului. Oficialul vorbea despre o fotografie care prezenta drept un antrenament terorist ceea ce s-a dovedit în final a fi o partidă de paintball.

El menţionează de asemenea o întrevedere cu "un contact", care i-a dat asigurări că "Guvernul a înscenat şi planificat toată operaţiunea în şase luni, inclusiv recrutarea grupului" de mercenari şi manipularea sa, pentru a justifica apoi înlăturarea liderilor opoziţiei de la Santa Cruz.

Versiunea oficială, conform căreia mercenarii au fost ucişi în urma unui schimb de focuri, a fost pusă la îndoială, în special de organizaţiile neguvernamentale. 

În prezent, 39 de persoane sunt inculpate oficial în legătură cu acest dosar, dintre care 18 sunt date în urmărire inclusiv în afara ţării, iar 13 sunt în arest preventiv. Majoritatea sunt apropiate mediilor opoziţiei din Santa Cruz, capitala economică a ţării. 

La 16 aprilie 2009, Eduardo Rozsa Flores, cu cetăţenie ungaro-croato-boliviană, irlandezul Michael Dwyer şi Arpad Magyarosi, cu cetăţenie româno-ungară, au fost împuşcaţi mortal de poliţie într-un hotel din Santa Cruz. Aceştia erau suspectaţi că ar fi complotat în vederea uciderii preşedintelui bolivian, Evo Morales.

antena3.ro

×
Subiecte în articol: bolivia wikileaks