x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe WikiLeaks: NSA a interceptat discuţiile Angelei Merkel cu Ban Ki-moon

WikiLeaks: NSA a interceptat discuţiile Angelei Merkel cu Ban Ki-moon

23 Feb 2016   •   09:27
WikiLeaks: NSA a interceptat discuţiile Angelei Merkel cu Ban Ki-moon
Sursa foto: Sebastian Derungs/swiss-image.ch

Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA) ar fi ascultat convorbiri telefonice ale cancelarului german Angela Merkel cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în anul 2008, conform celor mai recente dezvăluiri făcute de site-ul WikiLeaks, citat marţi de agenţia de presă DPA.

Într-o discuţie interceptată de către NSA, Ban saluta eforturile Angelei Merkel în lupta împotriva schimbărilor climatice şi de a-i aduce şi pe alţi lideri UE pe această direcţie. În acest sens, el spunea că fără eforturi susţinute ale UE ar fi dificil pentru ONU să obţină un angajament în cadrul conferinţei de la Poznan, Polonia.

În acelaşi timp, secretarul general al ONU îşi exprima optimismul că alegerea lui Barack Obama pentru un al doilea mandat la conducerea SUA reprezintă o oportunitate de a obţine o implicare mai mare a SUA în negocierile privind schimbările climatice.

Mass-media germane relataseră anul trecut că NSA a interceptat timp de decenii biroul cancelarului german, inclusiv pe predecesorii Angelei Merkel, conform unor documente publicate de WikiLeaks.

'Am arătat astăzi modul în care secretarul general al ONU, care în discuţii private încerca să salveze planeta de schimbările climatice, era ascultat de către o ţară în intenţia de a proteja cele mai mari companii de petrol ale sale', a declarat fondatorul WikiLeaks, Julian Assange.

'Va fi interesant să vedem reacţia ONU, întrucât dacă secretarul general al Naţiunilor Unite poate fi vizat de interceptări fără nicio consecinţă, atunci există riscul ca toată lumea să fie ascultată, de la lideri mondiali la măturătorii de stradă', a adăugat el.AGERPRES

×
Subiecte în articol: angela merkel nsa ban ki-moon