x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe WikiLeaks: Serviciile secrete din Pakistan l-au protejat pe Bin Laden

WikiLeaks: Serviciile secrete din Pakistan l-au protejat pe Bin Laden

02 Mai 2011   •   21:26
WikiLeaks: Serviciile secrete din Pakistan l-au protejat pe Bin Laden
Sursa foto: /Reuters

163458-abbotabad.jpgO telegramă WikiLeaks, intrată în posesia cotidianului britanic Daily Telegraph, arată că serviciile secrete pakistaneze l-au protejat timp de 10 ani pe liderul Al Qaeda, pus în gardă de fiecare dată înaintea atacurilor americane îndreptate împotriva sa.

Serviciile pakistaneze (ISID) au fost arătate cu degetul de oficialii americani, iar faptul că Bin Laden a fost ucis într-o reşedinţă aflată la doi paşi de o unitate de elită a armatei pakistaneze nu face decât să confirme ipoteza conform căreia Bin Laden a fost protejat.

Anul trecut, premierul britanic David Cameron stârnea iritarea oficialităţilor de la Karachi, după ce a spus că “Pakistanul nu poate juca de ambele părţi ale terorismului”, iar în 2009 guvernul din Tadjikistan avertiza SUA că eforturile de a-l captura pe Bin Laden sunt zădărnicite de spioni din interiorul Guvernului pakistanez.

Potrivit unei depeşe diplomatice, generalul Abdullo Sadulloevici Nazarov, un înalt oficial al contraspionajului tadjik era de părere “în Pakistan, Osama Bin Laden nu a fost niciodată invizibil. Mulţi oficiali ştiau că se ascunde în Waziristan (n.n. - provincia din nordul Pakistanului unde a fost ucis), dar niciodată forţele de securitate nu l-au deranjat. Dimpotrivă[, a fost avertizat de fiecare dată când se pregătea un atac împotriva sa”.

Se pare că aceasta a fost şi cheia succesului acţiunii care a dus la uciderea lui Bin Laden. Despre comando-ul lansat duminică noapte, nu ştiau decât câţiva oficiali americani, incluzându-l aici şi pe preşedintele Barack Obama.

×
Subiecte în articol: pakistan osama bin laden ucis