x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe WikiLeaks şi The Guardian se păruiesc pe telegramele diplomatice

WikiLeaks şi The Guardian se păruiesc pe telegramele diplomatice

de Marina Constantinoiu    |    01 Sep 2011   •   13:37

WikiLeaks a acuzat joi un jurnalist de la cotidianul britanic The Guardian ca, dezvaluind o parola care ar fi trebuit sa ramana secreta, a permis accesul la versiunea integrala a telegramelor diplomatice americane obtinute de site, ceea ce ziarul dezminte, relateaza AFP, citat de Mediafax.
Site-ul specializat in dezvaluirea documentelor secrete a obtinut in toamna lui 2010 sute de mii de telegrame diplomatice americane si le-a dat in exclusivitate catorva ziare din lume, printre care si The Guardian, care trebuia sa le publice sub o forma care sa permita protejarea surselor.
"Un jurnalist de la The Guardian, intr-un act de neglijenta sau de rea-vointa de care nimeni nu si-a dat seama pe moment, a dezvaluit parola pentru dosarul original, unde documentele figureaza in intregime", a declarat site-ul WikiLeaks intr-un comunicat. "Am contactat Departamentul de Stat american si am inceput demersuri preliminare ale unei actiuni in justitie. Vom publica o declaratie oficiala ulterior", adauga comunicatul publicat pe Twitter.
The Guardian a recunoscut ca parola a fost publicata intr-o carte despre WikiLeaks aparuta in februarie, dar subliniaza ca aceasta nu ar fi trebuit sa fie valabila decat cateva ore si ar fi trebuit sa fie complet invalidata la momentul iesirii cartii.
Wikileaks nu a permis accesul ziarelor la dosarul integral decat pentru cateva ore, inainte de a-l retrage de pe site-ul utilizat pentru acest lucru, precizeaza The Guardian.
"Dar, fara ca cineva de la Guardian sa fie la curent, acest dosar a ajuns mai tarziu pe bittorrent, un site folosit in general pentru difuzarea de filme si muzica". "Cartea noastra despre WikiLeaks a aparut in februarie. Aceasta furniza parola, dar nici un alt detaliu despre locul unde se afla dosarul, si ni se spusese ca parola nu va fi valabila decat cateva ore. Era o informatie care nu putea servi nimanui, decat persoanei care a creat dosarul", adauga cotidianul britanic.
Potrivit acestuia, link-ul catre dosarul integral a fost publicat de un anonim pe Twitter, care il gasise datorita indiciilor date de presa si informatiilor difuzate pe Twitter de WikiLeaks.
In urma acestei publicari, Washingtonul a acuzat WikiLeaks ca a pus in pericol viata a numerosi informatori din multe tari.
Wikileaks a difuzat miercuri un fisier misterios criptat, al carui continut nu este cunoscut, dupa ce a anuntat pe Twitter 'un important anunt in curand', relateaza Agerpres.
Wikileaks nu a identificat continutul dosarului de 571 megaocteti ce nu poate fi deschis fara o cheie. Aceasta 'cheie' va fi difuzata 'la momentul potrivit', a anuntat site-ul.
In iulie 2010, Wikileaks a difuzat un alt fisier al carui continut urma a fi dezvaluit daca i se intampla ceva fondatorului site-ului, Julian Assange. Acesta traieste sub arest la domiciliu in Marea Britanie, in urma unei cereri de extradare din partea Suediei intr-un caz de viol si agresiune sexuala in aceasta tara din Europa de Nord.
Justitia britanica a dat unda verde expulzarii lui, dar Assange, un australian de 40 de ani, a facut apel la aceasta decizie, aminteste AFP.
Aceasta noua difuzare a unui fisier criptat intervine cand Wikileaks tocmai publica in aceasta saptamana o noua serie de aproape 134.000 de telegrame diplomatice americane.
Statele Unite au considerat ca site-ul pune in pericol vieti ale oamenilor, citand surse din aceasta livrare, ceea ce site-ul dezminte. Totodata, Wikileaks a anuntat ca a fost marti tinta unui atac cibernetic.

×