x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Wikileaks: SUA au făcut presiuni asupra Bulgariei pentru a-şi spori contingentul din Afganistan

Wikileaks: SUA au făcut presiuni asupra Bulgariei pentru a-şi spori contingentul din Afganistan

de Agerpres    |    11 Sep 2011   •   14:40

SUA au exercitat constant presiuni asupra Guvernului de la Sofia pentru ca Bulgaria sa-si sporeasca participarea la actiunile din Afganistan, releva o telegrama diplomatica secreta din 2008 dezvaluita de site-ul Wikileaks, informeaza duminica novinite.com.
Semnat de ambasadorul SUA in Bulgaria John Beyrle, documentul datat 27 martie 2008 a fost publicat de Wikileaks si de partenerul sau bulgar, pagina web de investigatii jurnalistice Bivol.bg.
Telegrama releva ca ambasadorul Bulgariei la Washington, Elena Poptodorova, aflat` la doilea mandat in SUA, si adjunctul ministrului apararii Sonia Iankulova l-au informat pe John Beyrle, cu mai multe luni inainte de anuntul oficial al Guvernului de la Sofia, despre planurile acestuia de a creste cu 50 de militari contingentul bulgar de la Kandahar.
Cei doi oficiali bulgari au subliniat importanta momentului in care trebuia anuntata aceasta hotarare, precum si faptul ca era vorba despre o problema delicata. I-au spus ambasadorului american ca 'decizia oficiala urma sa se ia inaintea summitului NATO, iar anuntul urma sa fie facut, probabil, la Bucuresti', mentionaza telegrama.
Novinite precizeaza ca decizia de suplimentare a contingentului bulgar din Afganistan nu a fost anuntata la summitul de la Bucuresti, ci doua luni mai tarziu, la 10 iunie 2008.

×