x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Wikileaks: Vladimir Voronin, „comunist provincial”, „îngrozit de România”

Wikileaks: Vladimir Voronin, „comunist provincial”, „îngrozit de România”

de Mediafax    |    10 Sep 2011   •   14:03
Wikileaks: Vladimir Voronin, „comunist provincial”, „îngrozit de România”

Aprecierile ii apartin asistentului secretarului american de Stat pentru Afaceri Europene si Eurasiatice, Daniel Fried, in cadrul unei intalniri pe care a avut-o impreuna cu ambasadorul SUA la Baku, cu presedintele azer Ilham Aliev.

Potrivit unei telegrame diplomatice publicata de WikiLeaks, intalnirea oficiala, urmata de o cina de trei ore, a avut loc cu aproape patru ani in urma. In cadrul acelei intrevederi, Aliev a declarat ca Republica Moldova are “o problema', referindu-se la ingrijorarile cu privire la presedintele moldovean din perioada respectiva, Vladimir Voronin, care “nu este prea stabil' si care a “evitat' ultimele doua summituri GUAM, dupa ce vinurile moldovenesti au fost reacceptate in Rusia.

Aliev spunea ca daca presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, este “pe deplin angajat' in cadrul GUAM, are indoieli serioase cu privire la Voronin, impartasite si de omologul sau georgian Mihail Saakasvili.

Fried s-a declarat de acord cu evaluarea lui Aliev, numindu-l pe Voronin un “comunist provincial' care este “ingrozit de Romania'. “Voronin nu vede viitorul Moldovei in Europa, dar Azerbaidjanul trebuie sa il convinga pe Voronin ca tara sa are un viitor european', continua telegrama.

Aliev a facut apoi o gluma, spunand ca, abilitatii moldovenilor de a obtine cetatenie romana, Republica Moldova va avea presedinte si Parlament, dar nu si popor. Fried a raspuns ca avand in vedere faptul ca Romania face parte din Uniunea Europeana, este de inteles dorinta moldovenilor de a obtine cetatenie romana.

×
Subiecte în articol: comunist vladimir voronin wikileaks